Čorba sa zeljem

Kada mi u prodavnici ili na pijaci za oko zapadne veza svežeg zelja, odmah znam koju čorbu pravim sutra 🙂 Možete je kombinovati sa ili bez mesa, a po želji dodavati i više vrsta povrća, pored onog standardnog koje ide u čorbe (šargarepa, celer, luk i sl). Grašak ili kukuruz, takođe mogu biti super dopuna ovoj extra zdravoj čorbici.

Verzija na slici je kombinacija sa junećim rebrima i pilećim batacima. Može biti i skroz bez mesa, onda priču sa kuvanjem započinjete od dinstanja luka, a možete staviti i samo piletinu ili samo junetinu.

POTREBNO:

  • 1 manje juneće rebro
  • 1-2 bataka
  • 2 šargarepe
  • komad celera
  • 1 koren peršuna
  • 1 manji krompir
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • 2-3 kašike griza
  • 5-6 listova svežeg zelja
  • 1 jaje
  • so, biber i drugi začini po ukusu (ja obično dodam samo još peršun)

PRIPREMA:

U šerpu stavite meso, šargarepu, celer, peršun i krompir. Nalijte vodu i kuvajte dok meso lepo ne omekša (zbog junetine min 1.5 sat). Kada se meso skuva, u drugu šerpu stavite ulje i iseckani crni i beli luk, pa dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte iseckanu skuvanu šargarepu i iseckani krompir. Meso odvojite od kostiju, pa takodje usitnite i dodajte u šerpu sa lukom. Umešajte griz, pa nalijte sve bujonom u kome se kuvalo meso.Po potrebi, dodajte još vode. Zelje operite, iscepkajte na manje komade i ubacite u šerpu.  Kuvajte 15 min, pa isključite ringlu. Viljuškom blago umutite 1 jaje, pa ga stavite u šperpu sa čorbom. Dodajte so, biber i peršun i sve promešajte. Po želji, pri služenju dodajte pavlaku.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*