Danski keks sa speltom

Preukusni keksići koji se tope ustima. Možete ih jesti samostalno ili spajati po dva, tako što ćete između staviti džem ili npr domaći krem sa urmama. Ukoliko imate zanimljive modle, igrajte se sa oblicima, a dodavanjem različitih začina (cimet, muskatni orah, vanila…), možete se poigrati i sa ukusima.

Umesto spelte, možete koristiti i neko drugo brašno.

POTREBNO:

  • 200 gr putera – sa sobne temperature
  • 2 žumanceta
  • 100 gr kokosovog šećera (može i neki drugi)
  • 2 kašike mleka
  • 200 gr speltinog brašna
  • 100 gr pečenih lešnika ili badema – mlevenih ili sitno iseckanih
  • 1/3 štapića vanile – opciono

PRIPREMA:

U činiju stavite brašno, mleveni / seckani lešnik i puter, pa utrljajte puter u brašno. Dodajte ostale sastojke i zamesite testo. Testo uvijte u foliju, pa staviteu frižider na 60 min.

Uključitet rernu na 180 stepeni.

Razvijte testo na brašnom posutu podlogu i modlama vadite keksiće. Ređajte ih u pleh na papir za pečenje.

Keks pecite 10 -12 min.

Ukoliko pravite zdrav namaz, na slici je predlog namaza sa urmama i lešnikom. 20 očišćenih urmi, 5 kašika otopljenog kokosovog ulja i 1 šaku lešnika stavite u seckalicu i mutite dok se masa lepo ne ujednači. Mažite između 2 keksa.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*