Domaća bonžita

Domaća bonžita

Skoro sve što vidite u prodavnici, možete napraviti i kod kuće. Da će biti kvalitetnije i ukusnije, to sigurno znate, ali često se javlja momenat kako decu naterati da to pojedu. Aditivi i tona šećera iz industrijskih slatkiša deluju omamljujuće, pa je ponekad potrebno i vreme i strpljenje. 

Ali, kroz igru, zabavno serviranje i uključivanje deteta u proces pravljenja slatkiša, verujem da će se motivacija za konzumiranje zdravih slatkiša itekako pojaviti. Probajte i javite utiske!

Ova bonžita je jedna prava super užina. Slatkiš koji će vas lepo zaititi i dati vam energiju. Ja sam izmiksovala skoro sve što sam imala kod kuće, a vi ukliko nemate baš sve sastojke, povećjte količinu onoga što imate i dobićete malo drugačiju verziju, ali opet dovoljno ukusnu i zdravu!

Ako nemate ekspandirani amarant ili pirinač, povećjte količinu suvog voća (mož i suvo grožđe, smokve, seckane suve šljive…).

POTREBNO:

  • 250 gr orašastih plodova (lešnik, badem, orah – šta imate, kod mene je mix svega)
  • 30 gr ekspandiranog amaranta
  • 20 gr ekspandiranog pirinča
  • 50 gr brusnice
  • 80 gr speltinog brašna
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/2 kašičice muskatnog oraha
  • 200 gr meda
  • 100 gr kokosovog šećera
  • 30 gr putera

PRIPREMA:

Uključite rernu na 150 stepeni.

Orašaste plodove usitnite u seckalici (neka ostanu krupniji komadi). U šerpici na tihoj vatri istopite med, šećer i puter. Pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte otopljenu smesu i sve lepo izmešajte. Masu razlijte u kalup, u koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Rukama lepo pritisnite, da se ispusti sav vazduh iz smese. Pecite 35-40 min.

Prohladite i isecite štanglice. Možete ih uviti u celofan i tako čuvati u frižideru.

PRIJATNO!

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*