Hleb sa semenkama i začinima

Hleb sa semenkama i začinima

Sedimo na poslu, upada kolega i pita: “jel imate nešto za klopu”, ja kažem: “samo hleb”. On pravi kiseo izraz, ali ipak uzima i nakon što proba razrogačenih očiju kaže: “pa ovo nije hleb, ovo je slani kolač” 🙂 Gde ćete bolji opis i preporuku 🙂 Još kada dodate neki zrav namaz, sve će da pršti od vitamina!

Količine badema, oraha ili lešnika, možete sami dozirati i stviti više onoga što volite.

POTREBNO:

  • 3 jaja
  • 1/2 šolje sirove golice
  • 1/2 šolje sirovog suncokreta
  • 1/2 šolje badema ili oraha (može i mix) 
  • 1/4 šolje lešnika
  • 1/4 šolje susama
  • 1/4 šolje mlevenog lana
  • 35 ml maslinovog ulja
  • 120 ml provrele vode
  • 1/3 kašičice ruzmarina
  • 1/3 kašičice bosiljka
  • 1/3 kašičice morske soli
  • 1/4 kašičice belog luka u prahu
  • (možete kombinovati i origano ili neko drugi začin koji volite)

PRIPREMA:

Uključite rernu na 190 stepeni.

U seckalicu stavite: golicu, suncokret, lan, susam, badem i lešnik, pa mutite dok se sve lepo ne usitni. Prespite u činiju, pa dodajte začine, maslinovo ulje, provrelu vodu i na kraju umešajte jaja.

U kalup stavite papir za pečenje, pa razlijte smesu. Pecite oko 20 min na 190, pa smanjite na 160 i pecite još 30 min.

Pečeni hleb izvadite na rešetku da se ohladi. Čuvajte u papirnoj kesi. Može da stoji 2-3 dana, podjednako je ukusan.

PRIJATNO!

6 Comments

  1. Ovo je divno, svaka cast na ideji! Ja cu biti malo dosadna i reci da jedva cekam da vidim recept za onaj namaz od maka. 🙂 Pozdrav

    • Draga Aleksandra,jako mi je drago što vam se sviđaju veseli zalogaji 🙂 Lepo ste me i podsetili za MAK, to je recept iz knjige, ali objaviću ga u toku dana i na blogu! Veliki pozdrav!

  2. Da li se badem, lesnik i susam stavljaju sirovi ili peceni? moram da probam ovo! 🙂

    • Pozdrav Vesna, ja sve sirovo stavljam, nema potrebe da pečete. Ako već kupite pečeno, neće ništa ni tako da smeta. Veliki pozdrav i javite kako je isplao!

  3. Jelena Nikolić

    Ljudi moji, ovo je najlep[i jleb koji sam ikada probala. Sve je po mom ukusu, mekano, krcka pomalo pod zubima. Hvala Katarina, presrećna sam što ću detetu ponuditi ovako nešto ukusno i zdravo 🙂 :*

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*