Hleb sa žitaricama

Poslednjih 10-15 god hleb u mojoj ishrani skoro i da nije postojao. Dolazilo je u obzir da pojedem po neko parče isključivo ako je maksimalno sveže (upravo stiglo iz pekare). Ali, taj osećaj nadutosti posle konzumiranja takvog hleba, mislim da i dalje osećam.
A, onda, kada se rodila Lana (moja prva ćerka) i kada  je trebalo u njenu ishranu da ubacim hleb, pojavio se veliki znak pitanja, ŠTA SAD?! Istraživanja su počela i došla sam do nekih divnih recepata, a te proizvode mogu nazvati kolač – hlebom, pošto ih i sama ponekad jedem u svojstvu kolača, a ne klasičnog hleba.

Najbolja stvar kod ovakvih hlebova je što je sasvim dovoljno da detetu date hleb i jogurt za doručak i veliki deo potreba je zadovoljen.

Kao i kod većine recepata koje preporučujem, kada uđete u neku suštinu možete se zaista igrati i istraživati do beskonačnosti. Badem možete zameniti lešnikom ili nekim drugim orašastim voćem, umesto lana možete dodati chia seme, izostavite golicu ili nešto dr ako trenutno neku žitaricu nemate kod kuće. Dodajte kašiku – dve brašna po izboru i ukus hleba će svaki put biti drugačiji.

Ovo je moj bazni recept, a vi se poigrajte i sa vašim kombinacijama:

  • 3 jaja
  • 70 gr badema
  • 70 gr sirovog suncokreta
  • 50 gr golice
  • 70 gr lanenog semena
  • 50 ml maslinovog ulja ili ulja bundeve ili lana
  • 2-3 kašike heljdinog ili ovsenog brašna
  • 200 ml vode
  • malo soli, po ukusu

PRIPREMA:
Sve semenke stavite u seckalicu i usitnite. Pomešajte jaja (nije potrebno da mutite), ulje i vodu, pa dodajte sve ostaje sastojke. U tepsiju stavite papir za pečenje, razlijte smesu za hleb i pecite na 180 stepeni oko 1 sat.

PRIJATNO!

 

Comments are closed.