Kinoa – izvor magnezijuma

Karakteristično svojstvo kinoe je što ne sadrži gluten, pa se zato preporučuje svima onima koji su alergični na gluten. Ne sadrži GMO i šećere. Nutricionisti smatraju da se kinoa, prema svojim hranljivim svojstvima nalazi na vrhu lestvice, čak idu dotle da je izjednačavaju s majčinim mlekom.

Kinoa je prirodni izvor vitamina B6 i minerala, od kojih je najzastupljeniji mangan – štiti čelije od oksidativnog stresa i poboljšava psihičke mogućnosti i bakar – za održavanje normalne funkcije nervnog sistema. 

Kinoa je bogat izvor proteina (100 g semena kinoe sadrži 14,1 g proteina – 28% dnevno preporučene doze) za održavanje mišićne mase i normalnog stanja ćelija i regulisanje težine, jer proteini pomažu u regulaciji apetita. Zajedno s bogatim sadržajem biljnih vlakana i niskog nivoa masti (ne sadrži trans-masti), daje osećaj sitosti, pa je stoga kinoa dobar dodatak u ishrani onih osoba koje žele da smanje svoju telesnu težinu.

PRIPREMA:

Kinou sipajte u šerpicu i dodajte vode u razmeri 3:1. Od trenutka vrenja, kuvajte još 15-20 minuta.

Servirajte kao doručak uz kiselo mleko i sveže povrće.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*