Kolač sa bademom i chia semenkama, bez šećera

Polako sve postaje u znaku irvasa i nove godine! Tokom novembra i decembra biće dosta predloga na tu temu! Ovaj zdravi irvas je i jako ukusan, a sam kolač dekorisali cmo komadima jabuke, dinje, borovnicom i papajom (nosić).

Dok ne uđete u štos sa pripremanjem zdravih obroka bez brašna i šećera, posebno kada se radi o slatkišima, zvučaće vam potpuno nemoguće da postoje predivni kolači koji su ujedno i zdravi. Baš takav je ovaj kolač, koji je jako praktičan da se ponese bilo gde kao užina.

POTREBNO:

  • 1 šoljica bademovog brašna* javorov-sirup-klasa-c
  • 1 šoljica speltinog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 puna kašika chia semenki
  • 5 kašika vode
  • 2 – 3 kašike javorovog sirupa ili meda
  • 1 puna kašika otopljenog kokosovog ulja
  • 1 i 1/2 šoljice bademovog ili pirinčanog mleka (može i kravlje)
  • prstohvat soli
  • 1/2 kašičice cimeta

PRIPREMA:

*ne morate kupovati bademovo brašno, već badem usitnite u seckalici do najfinijeg praha i to koristite kao brašno. Ja čak ne koristim blanširani badem (koji se obično preporučuje za pravljenje bademovog brašna, već običan sirovi badem, pošto je blanširani duplo skuplji, a za ovaj kolač nema potrebe da „brašno“ bude najfinije i najsitnije moguće. To je važno, npr kod pravljenja macaroonsa, ovde ne 🙂

Uključitet rernu na 180 stepeni.

Chia semenke pomešajte sa 5 kašika vode i ostavite 15 min da nabubre. Pomešajte obe vrste brašna, dodajte prašak za pecivo, cimet i so, a zatim i sve ostale sastojke. Masu razlijte u pleh u kome je papir za pečenje, pa ubacite u rernu. 15 min pecite na 180 stepeni, a onda još 30 min na 150 stepeni.

Preporuka je da kolač jedete kada se ohladi, pošto vam se može učiniti malo gnjecavim dok je topao (zbog speltinog brašna).

PRIJATNO!

 

Comments are closed.