Kolač sa jabukama, bademom i ovsenim pahuljicama

Sočan i mekan kolač, super pogodan za užinu, pa čak i kao doručak ili večera. Umereno sladak, ali bez šećera. Obogaćen kokosovim uljem, kikiriki puterom i chia semenkama. Nema brašna, nema praška za pecivo, a umesto mleka koristila sam jogurt.

Zbog kikiriki putera nisam želela da dodajem ni vanilu, ni cimet, što vi možete, ukoliko želite. Zanimljiv ukusu se može dobiti i ako ubacite jednu izrendanu šargarepu ili npr suvo grožđe ili brusnicu. Pored badema, možete dodati i lešnik ili orahe.

POTREBNO:

  • 2 jaja
  • 1 šolja jogurta (šolja od 250 ml) 
  • 1 šolja ovsenih pahuljica
  • 1/3 šolje badema
  • 10 očišćenih sveži urmi
  • 1 kašika kikiriki putera – opciono
  • 1 kašika chia semenki – opciono
  • 2 jabuke – izrendane ili sitno isečene
  • 5 kašika kokosovog ulja – otopljenog

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni.

Viljuškom umutite jaja, pa dodajte jogurt i chia semenke da ostoje dok pripremate ostale sastojke.

Ovsene pahuljice i badem usitnite u seckalici što više (da podseća na krupno mleveno brašno).

Izvadite badem i brašno, pa stavite urme, kokosovo ulje i kikiriki puter u seckalicu ili blender. Mutite sve dok se ne ujednači. Može se desiti da je masa malo gušća, ali razbiće se kasnije kada umešate u ostale sastojke.

U jaja i jogurt dodajte smesu sa urmama, pa polako sve izmešajte. Ubacite i izrendane (iseckane) jabuke, pa dodajte ovsene pahuljice i badem. Promešajte smesu, a zatim je razlijte u pleh, gde ste predhodno stavili papir za pečenje.

Pecite oko 25-30 min.

Malo prohladite pre služenja. Odlični su i topli i hladni! A, mekani ostaju i posle dva dana stajanja.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*