Kremasti kolač sa višnjama

Možemo ga nazvati i tart sa višnjama. Jednostavan za pripremu, samo zahteva malo duže pečenje. Donju koru možete praviti od bilo kog brašna. Ja sam dodala speltu i malo mlevenog badema. Zaslađivači su isto vaš izbor. Kod mene je u kori kokosov šećer, a u filu agava.

Inspiraciju za recept sam našla kod Mile – milin kuvar,  ali sam dobar deo stvari izmenila. Recept je fantastičan, kremast i jako svečan i ukusan.

Mila je koristila kupine, ja višnje, a dobar izbor mogu bitii maline i borovnice. Mada, možete staviti i breskve, šljive, kajsije…, Sitno ih isecite i dodajte na površinu kao voćni sloj. Verujem da bi isto bilo preukusno.

Što se podloge tiče, za tartove već dugo koristim razmeru koja mi se pokazala kao idealna. Malo je modifikujem za svaki kolač, dodavanjem orašastih plodova ili nekih aroma (cimet, vanila, muskatni orah..). Uvak ispadne odlično i ne bude ni tvrda, niti se raspada pri sečenju.

Krem je zanimljiv mix pavlaka i pudinga.

A, ovaj Zazu sa slike, je još jedan podsetnik na aktuelan film „Kralj lavova“ koji smo već drugi put gledali u bisokopu, a verujem da se tu ne zaustavljamo.

Dakle, vikend su nam obojili „Kralj lavova“ i ovaj divan kolač, pa je red da se nadju zajedno na slici.

Da krenemo sa receprom.

POTREBNO:

kora:

  • 125 gr omekšalog putera
  • 5 kašika kokosovog šećera
  • 1 šolja speltinog brašna
  • 1 jaje
  • 1/3 šolje mlevenih badema

fil:

  • 400 gr kisele pavlake
  • 200 ml slatke pavlake
  • 2 pudinga od vanile
  • 1/2 šolje agave
  • 600 ml mleka
  • 1.5 šolja očišćenih višanja

PRIPREMA:

Napravite koru od svih sastojaka, uvijte u providnu foliju i stavite u frižider na 20 minuta.

500 ml mleka zagrejati do ključanja, a 2 pudinga pomešati sa preostalih 100 ml i lepo izmešati. Kada mleko proključa, skuvati puding i zasladiti ga agavom (ili nekim dr zaslađivačem).

U vruć puding umešati obe vrste pavlake i sve lepo mešati da se ujednači.

Koru razvući u kalup, preliti fil preko i staviti višnje na površinu. Peći 80-90 minuta (nije greška, toliko se peče) na 180 stepeni.

Ako vam je rerna prejaka, onda prvih 45 minuta na 180, pa posle malo smanjite.

Prohladite i poslužite. Kolač je najlepši kada se jede dobro rashlađen. Zato ga čuvajte u frižideru.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*