Kuglof sa jabukama

U vreme praznika uvek je lepo poslužiti neke stvari koje su simbol ovog doba godine. Kuglof je jedna od tih stvari. Ova verzija je sa urmama, jabukama i raženim brašnom. Vreme pripreme je 15 min, a pečenja oko 50 min.

POTREBNO:

  • 3 jaja
  • 1/2 šolje meda 
  • 1/4 šolje kokosovog ulja – otopljenog
  • 1 šolja rendane jabuke
  • 1-2 šake lešnika ili badema (sitno iseckanih ili samlevenih)
  • 1 puna šolja raženog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 10 urmi (svežih ili sušenih), pazite samo da nisu kandirane, pošto one sadrže industrijski šećer
  • komadić putera – za podmazivanje kuglofa

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni.

Umutite belanca. 

U posebnoj činiji pomešajte žumanca, kokosovo ulje i med. Urme iseckajte, pa dodajte smesi, zajeno sa jabukama. Polako dodajte i ostale sastojke, pa mutite mikserom da dobijete kompaktnu masu. Na kraju, u testo umešajte umućena belanca i sve lepo promešajte varjačom (ne mikserom).

Puter istopite, pa namažite kuglof.

Prespite testo i stavite kuglof u zagrejanu rernu. Pecite ga oko 10 min, pa stavite preko papir za pečenje, da ne bi pregoreo i pecite još oko 40 min.

Pečeni kuglof izvrnite na tacnu, ostavite oko 5 min, pa onda polako skinite kalup.

Po želji, možete ga premazati istopljenom crnom čokoladom ili medom, pa posuti mlevenim lešnikom ili seckanim suvim voće.

Kuglof je podjednako ukusan i topao i ohlađen.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*