Lagani letnji obroci

Puno zelenog i što više svežeg na tanjiru, može da bude pravilo za vrele dane! Ovo je predlog super obroka koji će vam dati energiju, osvežiti vas i držati sitim nekoliko sati. Poigrajte se dekoracijom na tanjiru i zainteresujte i mališane da ovako nešto smažu i oni bez pogovora!

Kada želim da ukus salate ne dominira previše na tanjiru, onda biram matovilac. Ovo povrće dugo zadržava svežinu i ima potpuno neutralan ukus. Neki ga zovu i najzdravijim povrćem na svetu! Matovilac je idealan za lečenje anemije, ubrzava metabolizam i štiti od gripa. 

Dresing na slici je sa karijem, a u kombinaciji testenine od spelte i sa grilovanim šparglama dobijate nešto potpuno savršeno!

A, šta znate o špargli?

Spada u jednu od najboljih namirnica za čišćenje organizma. Prepuna je vlakana, sadrži vitamine A, B, C, E i K, zatim folnu kiselinu, gvožđe, selen, mangan, kalijum, magnezijum i cink. Špargla je siromašna kalorijama, pa je pogodna za konzumiranje ukoliko ste na dijeti. Odličan je saveznik u očuvanju zdravlja srca, ali i u borbi protiv alergija i astme.

Špargla će vam dati neophodnu energiju u trenucima kada se osećate iscrpljeno i umorno.

ZDRAVO LETNJE JELO SA ŠPARGLOM, POTREBNO:

  • 500 gr špargle
  • 200 gr testenine (ja sam koristila testeninu od spetinog brašna)
  • 100 gr matovilac salate (možete i neku dr po izboru)
  • so, maslinovo ulje, beli luk

ZA DRESING:

  • 1/2 pavlake
  • 1/2 šolje jogurta
  • namaz od manga, papaje i karija (ja sam imala gotov BIO proizvod, a možete samo dodati malo karija u dresing, dobićete vrlo sličan ukus)
  • malo golice za posipanje i dekoraciju

PRIPREMA:

U šerpu stavite vodu da provri i dodajte 1/2 kašičice soli. Šparglu operite i odsecite joj krajeve (otprilike 2 cm dužine odsecite). U provrelu vodu ubacite šparglu i kuvajte 5 min. Izvadite na ubrus ili krpu da se ocedi.

Tako pripremljenu šparglu možete dalje grilovati, ali je možete jesti i bez dalje termičke obrade. Ja sam je premazala maslinovim uljem i posula sa malo soli i belog luka u granulama, pa još malo izgrilovala.

Dok se špargla griluje, obarite testeninu.

Pomešajte sve sastojke za dresing.

Servirajte povrće i testeninu i služite uz pripremljeni sos.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*