Mekana i sočna gibanica

Svako ima neki svoj način pravljenja gibanice i slaganja kora. Ja sam pronašla rešenje koje mi uvek da super ukusnu pitu, a opet ostavlja bezbroj mogućnosti da pita svaki put bude malo drugačija i sa nekim drugim dodacima.

Pita sa slike je prava domaća, kao sa sela. Razlog su domaći sir, kajmak, pršuta i duvan čvarci stigli sa ivanjičkih planina baš za praznike. Doduše, kore nisam razvlačila ( to i ne znam :)), ali sam ih kupila kod poznate bake na pijaci, koja to radi kod kuće.

Naravno, ne morate ispunjavati sve ove preduslove da biste dobili ukusnu gibanicu. Nemam ni ja stalno na raspolaganju sve navedene sastojke. Čak šta više, češće ih nemam nego što ih imam, ali i bez njih gibanica može zaista biti ukusna i zdrava. Probajte ponekad i varijantu sa heljdinim korama, dobićete takođe super doručak ili večeru.

Ovakav način pravljenja gibanica je zapravo varijacija pizza pite, pa kada zamenite određene sastojke, možete dobiti i pizza pitu.

Sve što ću u receptu opisati da sam radila sa kajmakom, uglavnom radim sa pavlakom. Ostale stvari su tu i tamo slične. Nekad više belog ili feta sira, nekad više kačkavalja, ponekad pršuta, a ponekad slanina. Sada sam probala varijantu i sa duvan čvarcima i nije ni to loše.

Ako pravite pizza pitu, ubacite jedan sloj sa dinstanim šampinjonima i jedan sloj sa kačkavaljem. U kečap dodajte origano.

Jedino pravilo oko svega ovoga glasi: DOBRO NATOPITI I ZALITI PITU, da bi bila mekana i sočna 🙂 Pa, da krenemo!

POTREBNO:

  • 1/2 kg kora za pitu
  • 2 šolje domaćeg kajmaka (ili 2 kisele pavlake)
  • 3 jaja
  • 100 gr duvan čvaraka (može i slanina, pršuta…, a može i sir da se ponovi, da se ne stavlja ništa suvomesnato)
  • 100 gr pršute
  • 5-6 kašika kečapa
  • 250 gr belog sira (može i pola beli, pola kačkavalj ili feta…, šta imate kod kuće)
  • susam ili origano za posipanje (opciono)

PRIPREMA:

U pleh stavite papir za pečenje. Rernu uključujete tek kada uvijete pitu, trebalo bi bar malo da odstoji, da kore lepo upiju pre pečenja.

Sir (ako koristite beli ili fetu) izgnječite viljuškom i dodajte jedno jaje, pa sve lepo izmešajte.

Kajmak (pavlaku) pomešajte sa 2 jaja i ujednačite masu, da dobijete lepu smesu za premazivanje.

Pršutu sitno isecite, duvan čvarke razvojite na sitne komade.

NAPOMENA: sve, sem smese sa kajkamom (pavlakom) i jajetom trošite na po jednu koru. Ova smesa za premazivanje treba da se rasporedi na 4 mesta. Ako koristite svih 250 gr belog sira, to podelite na 2 dela.

Na radnu površinu stavite 2 kore, pa premažite smesom od jajeta i kajmaka (pavlake). Stavite preko koru pa pospite sirom koji ste pomešali sa jajetom (polovinu te smese sa sirom). Stavite novu koru, pa premažite sa 5-6 kašika kečapa. Preko nova kora, pa na nju pospite duvan čvarke (svih 100 gr). Preko nova kora, pa opet smesa sa kajmakom (pavlakom) i jajetom. Nova kora, pa na nju drugi deo od sira i jaja. Nova kora i preko nje pršuta (svih 100 gr). Još jedna kora i preko nje još jedan tanak sloj sa kajmakom i jajima. Opet kora i onda polako i pažljivo uvijte sve u rolnu. Stavite na papir za pečenje u pleh i onda celu pitu premažite sa ostatkom smese od jaja i kajmaka (pavlake). Po želji, pospite susamom ili origanom.

Uključitet rernu na 190 stepeni. Pita treba da odstoji taman dok se rerna ugreje. Pecite oko 40 min, ali pazite da vam gornji sloj ne bude prepečen. Ja obično pečem prvih 10 min na 190 stepeni, pa smanjim na 160 i onda ostane lepa i zlatno – žuta.

PRIJATNO!!!

 

 

Comments are closed.