Sladak puter od suncokreta

Za hleb, keks, palačinke…, pa i bez ičega, samo na kašičicu 🙂 Zrav i sladak namaz od samo 3 sastojka. Pravi se za nepuna 3 minuta, a kada ga probate u kombinaciji sa palačinkama, biće na vrhu prioriteta!

Mnogo volim slatke stvari koje bez griže savesti mogu jesti i za doručak ili večeru, a da su pri tome zadovoljeni svi nutritivno neophodni elementi. Ovaj namaz zaista spada u jako zdrave, pošto se pravi od semenki suncokreta, meda i rogača (može i bez rogača).

Ja volim da ga jedem i uz keks koji je sladak, ali ne previše, kao npr OVAJ.

Namaz možete praviti u blenderu ili seckalici. Ja koristim seckalicu (onu što se dobija kao dodatak uz štapni mikser) i sasvim je dovoljne jačine da lepo usitni suncokret i da kremasti namaz kakav želim.

Po želji, u namaz možete dodati i kašiku – dve kokosovog ulja, još neke orašaste plodove ili sušeno voće.

Gustinu namaza sami određujete, dodavanjem vode. Namaz bi trebalo čuvati u frižideru, ali pre mazanja neka bude malo i na sobnoj temberaturi, pošto med može dosta da stegne smesu, ako je u frižideru.

Ja uvek volim da napravim količinu koju ću odmah i potrošiti, ali slobodno ga možete čuvati i u zatvorenoj teglici nekoliko dana.

POTREBNO:

  • 100 – 150 gr sirovih semenki suncokreta
  • 2-3-4 kašike meda (zavisi koliko želite da namaz bude sladak)
  • 1 kašika rogača u prahu
  • 4-5 kašika vode (vodu na kraju dolivajte, malo po malo, dok ne dobijete željenu giustinu)

PRIPREMA:

U seckalici usitnite suncokret što sitnije. Kada masa počne da se lepi za zidove seckalice, to je znak da je smesa dovoljno sitna. Dodajte med i rogač, pa mutite još malo. Masa će tada verovatno podsećati na gumenu loptu. Sipajte malo vode, pa nastavite sa mućenjem. Ako treba, dodajte još vode po želji. Takođe, ako želite slađe, dodajte i još meda.

PRIJATNO!

 

 

Comments are closed.