Petak, dan za pasulj

Zašto je petak dan za pasulj? Ko zna odgovor? Ja ne, ali znam da ga mnoge gradske kafane i restorani petkom služe čak i besplatno! Ovo je recept za pasulj koji moja deca obožavaju. Nikakva specijalna mudrolija, ali puna šerpa se uvek pojede u okviru jednog obroka!

Naišla sam jednom na zanimljivu izreku: „Rana je luksuz, jelo drži čoveka“ 🙂 Ima li istine u ovome? Ja se baš  i ne slažem, a vi? Čak naprotiv, paulj obično jedem bez hleba i drži me čitava 2-3 sata da ne budem gladna.

Ono što mi je od toga mnogo važnije jeste da  moja deca ovo jelo vole! Ja ga pravim malo drugačije od one klasične varijante sve-stavi-u-šerpu-i-kuvaj-četiri-sata! Kao prvo, uvek se trudim da pronađem 100% domaći i ovogodišnji pasulj, kako bi se kuvao što kraće. Druga stvar je da ne preterujem sa nekim mesom, ni zaprškama. Jelo bude prilično lagano i ukusno i bez 2 kg dimnjene kolenice 🙂

POTREBNO:

  • 150 – 200 gr pasulja (isprati ga, pa potopiti preko noći u vodi)
  • 1 veća ili 2 manje glavice luka
  • 2-3 čena belog luka
  • 1 veća šargarepa
  • 1/4 celera
  • 1 paškanat ili peršun (može i oba)
  • 100 gr pančete
  • 1 kašika aleve paprike
  • 1 kašika kukuruznog brašna
  • ulje
  • so i biber po ukusu

PRIPREMA:

Pasulj koji je stajao u vodi preko noći, isprati, ponovo naliti vodom i staviti na ringlu da provri. Iseckati crni i beli luk, pančetu, šargarepu, celer, peršun i/ili paškanat i sve malo izdinstati na ulju. Dodati prokuvani pasulj i naliti sve vodom (otprilike 4-5 puta više vode od povrća koje je u šerpi). Kuvati oko 1.5-2 sata (ili dok pasulj ne omekša). Ako je potrebno, dolivajte još vode tokom kuvanja i sami dozirajte konačnu gustinu pasulja. Pred kraj, dodati so i biber po ukusu.

Na tiganju zagrejati ulje (2-3 kašike ulja), pa dodati kašiku kukuruznog brašna i alevu papriku. Brzo mešati da se ujednači, pa kutlačom odvaditi vodicu iz šerpe sa pasuljem i preliti masu u tiganju. Sve lepo izmešati, da ne bude grudvica, pa vratiti u šerpu. Kuvati sve još 5-10 minuta. Ako je potrebno dodati još soli i začina po želji.

PRIJATNO!!!

One Comment

  1. Pingback: Salata od cvekle – Veseli zalogaji

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*