Pita od prosa

Proso u kombinaciji sa blitvom i prazilukom! Savršeno zdrav obrok i veoma praktična pita za doručak, večeru ili užinu. Umesto blitve, možete staviti i spanać. Da bi pita bila ukusnija, proso je potrebno osaviti u vodi preko noći.

Nema nikakve komplikovanosti u vezi sa ovom pitom. Važno je samo da veče pre pripreme potopite proso u vodu. Ostali koraci su brzi i laki.

POTREBNO:

  • 250 gr prosa 1a
  • 300 ml vode
  • 3 kašike prosenog brašna (može i neko drugo, po izboru)
  • prašak za pecivo
  • 1/3 praziluka
  • 1 čen belog luka
  • 2-3 režnja pančete
  • 3-4 lista blitve
  • 3-4 kašike maslinovog ulja
  • malo feta sira (opciono)
  • so, po ukusu
  • susam ili lan za posipanje

PRIPREMA:

Noć pre pripreme potopite proso u 300 ml vode.

Uključite rernu na 180 stepeni.

Proso, koji je odstojao u vodi, izblendirajte (zajedno sa vodom). Blitvu kratko blanširajte, a praziluk propržite sa sitno seckanom slaninom i belim lukom.

U izblendirani proso dodajte proseno brašno i prašak za pecivo, a zatim i sve ostale sastojke, sem susama. Pecite u rerni oko 10 min, pa izvadite da pospete susam ili lan, a zatim vratite u rernu i pecite još 15 min. Služite toplo!

PRIJATNO!

 

 

Comments are closed.