Malo drugačija poslastica, uvek moderna i vizuelno fantastična! Laka za pravljenje, a potpuno zdrava! Glavni sastojci su kokos i mandarine!
Uglavnom sam bežala od ovakvih slatkiša, nekako me prepadnu da su preteški za pravljenje i da nikada ne uspevaju. Ali, ovde nema greške, samo ispoštujte sve sastojke onako kako je napisano. Dakle, kokosovo mleko mora biti ono punomasno iz konzerve (ne u tečnom stanju iz tetrapaka). Jedino što možete zameniti agar agar sa želatinom (navešću u samom procesu pravljenja na koji način).
Inače, agar agar je prirodni želatin i koriste ga uglavnom vegani. Ukoliko niste vegan, želatin je ok varinata.
Što se tiče voća, opcije su beskrajne. Ovo je varijanta sa mandarinama, pošto su ovih dana aktuelne, a možete praviti i od pomorandže, višanja, malina…
Što se same pripreme tiče, sve je dosta lako, jedino treba vremena između pripreme slojeva, da bi se prvi stegao, pa onda dodajete narandžasti. Da krenemo!
POTREBNO:
BELI SLOJ
- 1 konzerva kokosovog mleka (400 ml)
- 1/2 kesice želatina ili 2 kašičice agar agara u prahu
- 4 kašike meda ili javorovog sirupa
- 1 kašika kokosovog brašna
- semenke pola štapića vanile (može i ekstrat vanile)
NARANDŽASTI SLOJ
- 200 ml soka od mandarine (ceđena mandarina)
- 50 ml vode
- 1/2 kesice želatina ili 2 kašičice agar agara u prahu
- 1 puna kašika meda ili 2 kašike javorovog sirupa
PRIPREMA:
U šerpicu stavite sve sastojke za beli sloj i rastopite na tihoj vatri. Sklonoite sa šporeta da se malo prohladi, pa razlijte u činije ili čaše. Stavite u frižider na 1-2 sata, da se stegne.
U drugu šerpicu stavite sve sastojke za narandžasti sloj. Mešajte na tihoj vatri dok se sve ne izjednači, pa sklonite sa šporeta da se prohladi. Prelijte preko belog sloja i vratite u frižider na još 1 sat, da se i drugi sloj stegne.
PRIJATNO!