Još jedna stvar iz kategorije “nije teško, može svako” 🙂 Ovde postoji malo odstupanje, kada je reč o potpuno zdravoj poslastici, pošto je tzv royal icing za šarnje po keksićima od šećera i belanceta. Ako izostavite “šaranje”, dobijate potpuno zdrav novogodišnji keksić!
Ne znam da li bih ove keksiće radije jela ili stavila na jelku. Da ne bi bilo previše dileme, obično napravim po 2-3 ture i onda ima za sve. Kao i kod većine stvari na blogu, ne morate se striktno pridržavati sastojaka. Ovde pre svega mislim na brašno. Umesto speltinog, dobra varijanta je i raženo ili kamut brašno. Ukoliko vam se učini da je testo konstantno mekano, na radnu površinu pospite belo brašno i po njemu razvucite testo oklagijom (i gornji sloj testa malo pospite belim brašnom) i ići će mnogo bolje i lakše.
Umesto badema, možete staviti i lešnike ili orahe, a u samo testo možete dodati i neko suvo voće. Budite maštoviti…
POTREBNO:
- 350 gr speltinog brašna
- 50 gr mlevenog badema
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 200 gr putera
- 150 gr meda
- 1 jaje i 1 žumance
- 1 kašičica cimeta
- 1 kašičica đumbira u prahu
za šaranje:
- 200 gr šećera u prahu
- 1 belance
- 1-2 kašike limunovog soka
- jestive boje (opciono)
PRIPREMA:
Rernu zagrejte na 190 stepeni.
Umutite puter, pa dodajte jaje i med i još malo mutite. Pomešajte sve suve sastojke (brašno, badem, sodu bikarbonu, cimet i đumbir), pa polako dodajte u smesu sa puterom. Rukom zamesite kompaktno testo, pa ga ostavite oko pola sata u frižideru.
Pospite brašno po radnoj površini, pa razvucite testo. Modlicama vadite oblike i ređajte u pleh na papir za pečenje. Pecite 10 – 15 min.
Glazura: viljuškom umutite belance, pa dodajte šećer i mešajte dok ne dobijete glatku masu. Na kraju dodajte limun i sve dobro izmešajte. Ukoliko želite glazuru u različitim bojama, podelite smesu u više činija, pa u svaku dodajte boju za kolače. Ja lično to ne volim, i ovaj šečer mi je previše nezdrav 🙂
Masu sipajte u kesice za zamrzivač, odsecite vrh i šarajte kolačiće kako želite.
UŽIVAJTE!!!