Proso u kombinaciji sa blitvom i prazilukom! Savršeno zdrav obrok i veoma praktična pita za doručak, večeru ili užinu. Umesto blitve, možete staviti i spanać. Da bi pita bila ukusnija, proso je potrebno osaviti u vodi preko noći.
Nema nikakve komplikovanosti u vezi sa ovom pitom. Važno je samo da veče pre pripreme potopite proso u vodu. Ostali koraci su brzi i laki.
POTREBNO:
- 250 gr prosa
- 300 ml vode
- 3 kašike prosenog brašna (može i neko drugo, po izboru)
- prašak za pecivo
- 1/3 praziluka
- 1 čen belog luka
- 2-3 režnja pančete
- 3-4 lista blitve
- 3-4 kašike maslinovog ulja
- malo feta sira (opciono)
- so, po ukusu
- susam ili lan za posipanje
PRIPREMA:
Noć pre pripreme potopite proso u 300 ml vode.
Uključite rernu na 180 stepeni.
Proso, koji je odstojao u vodi, izblendirajte (zajedno sa vodom). Blitvu kratko blanširajte, a praziluk propržite sa sitno seckanom slaninom i belim lukom.
U izblendirani proso dodajte proseno brašno i prašak za pecivo, a zatim i sve ostale sastojke, sem susama. Pecite u rerni oko 10 min, pa izvadite da pospete susam ili lan, a zatim vratite u rernu i pecite još 15 min. Služite toplo!
PRIJATNO!