Pljeskavice od plavog patlidžana

I ovo je još jedno od mojih omiljenih jesenjih jela! Pravo iz rerne, servirajte ga na nekom domaćem hlebu od celog zrna, dodajte malo sveže crvene paprike i neki sir ili kajmak po želji i PAZITE da ne pojedete i prste!

Nekada mi je asocijacija na plavi patlidžan bila gorčina i ne baš ukusno jelo. Izgleda da nisam imala prave recepte i prave savete za ubijanje te gorčine, koja svakako da postoji kod ovog povrća. Ali, kada jednom probate ove pljeskavice, o plavom patlidžanu ćete razmišljati sasvim drugačije!

Iako pravljenje ovih pljeskavica podrazumeva prvo dinstanje, pa pečenje u rerni, recept nije komplikovan i sve možete završiti za pola sata.

Moj predlog je da dok dinstate povrće, napravite i ispečete zdrav domaći hleb, kasnije u zagrejanu rernu samo ubacite i pljeskavice i imaćete super ručak za manje od sat vremena.11

POTREBNO:

  • 1 veći plavi patlidžan
  • 1 glavica crnog luka
  • 1 jaje
  • prezle
  • susam
  • susamovo ulje (može i obično, suncokretovo)
  • so, biber, peršun

PRIPREMA:

Luk sitno isecite i izdinstajte na malo ulja. Dok se luk dinsta, operite plavi patlidžan i zajedno sa korom ga isecite na sitne kocke. Dodajte patlidžan luku, sve posolite i poklopite da se zajedno dinsta. Pošto će posoljeni patlidžan pustiti vodu, nema potrebe da dolivate vodu, samo dinstajte povrće na tišoj vatri.

Kada patlidžan omekša u potpunosti i vizuelno se „stopi“ sa lukom, dodajte biber i još soli, ukoliko je potrebno i peršun po ukusu.

Uključite rernu na 190 stepeni.

Smesu malo prohladite, pa dodajte jedno jaje i 2-3 kašike prezli. Sve lepo izmešajte da se ujednači. Masa ne treba da bude previše gusta. Potpuno je u redu ako vam se smesa raspada, pri pokušaju da formirate pljeskavice pravilnog oblika.

U pleh stavite papir za pečenje, pa kašikom vadite smesu (možete i rukama, kako bi oblik bio malo pravilniji) i stavljajte na pleh. Pospite svaku pljeskavicu sa susamom i sve stavite u rernu na 20 min.

Pljeskavice servirati tople!

PRIJATNO!

 

 

Comments are closed.