Posna pita od krompira

Nekada ovu piti nisam uopšte volela. Gde god da sam je jela / probala bila je prejaka i premasna. Ali, kada dobijete porodicu i dodju oni dani posta, tradiciju treba ispoštovati. U tim momentima nastala je ova moja pita od kromira, da ne bismo konstantno jeli med, džem i tunjevinu za doručak tokom posta. I, mogu vam reći da sam je zavolela. Nije masna, nije prejaka, probajte i javite utiske!

Poslednju proveru pita je imala za Uksrs, tj Veliki petak. Ja sam tog dana radila, a pitu sam “zapakovala” u četvrtak uveče, ujutru sam je samo ispekala. Deo sam ponela na posao, a ostatak je bio namenjem Lani, Nevi i žmuu. Kod Neve i Baneta je to sve lepo prošlo, a kada sam zvala Lanu da pitam jel jela pitu, rekla mi je ovako: “Znaš šta, jesam, jela sam, ali nije baš po mom ukusu”. U sebi izgovorih samo: “Jes”! Ma važi da nije po njenom ukusu, jela bi je malo sutra 🙂

Ali, mali Ovan ne bi bio to što jeste da malo ne oskrnavi nečiji rad i trud 🙂

Imate li i vi slične muke sa vašim “malim komplikatorima” u ishrani?

Što se pite tiče, recept je u nastavku.

POTREBNO:

  • 3 veća krompira ili 4-5 manjih
  • 2 šargarepe
  • 1 veći crni luk
  • 2 čena belog luka
  • 2 kašike ulja
  • so, biber, peršun
  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 4 kašike ulja
  • 1 šolja kisele vode
  • 1/2 praška za pecivo

PRIPREMA:

Luk sitno iseći, a krompir i šargarepu izrendati, pa sve pržiti na 2 kašike ulja oko 15 min (ne treba da bude skroz prženo, pošto će se pita i peći). Pred kraj dodati so, biber i sitno seckani peršun i sve lepo izmešati.

U činiji pomešati kiselu vodu, 4 kašike ulja i 1/2 praška za pecivo.

Ukoliko su vam kore debele, onda samo jednu koru poprskati smesom od kisele vode, pa posuti malo fila od krompira, uviti u rolat, pa saviti kao puž.

Ukoliko su kore tanje, prvu koru poprskati sa kiselom vodom, drugu staviti preko, poprskati malo i nju, pa stvaiti fil i uviti kao predhodnu.

Ređati sve u pleh, na papir za pečenje. Ukoliko vam ostane smese od kisele vode, na kraju pitu zaliti ostatkom.

Pitu peći 30 min na 200 stepeni, sa papirom za pečenje preko, pa posle 30 min skinuti papir i peći još 15 min na 170 stepeni.

Izvaditi iz rerne, prekriti mokrom krpom, malo prohladiti i servirati.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*