Ribizla

Da li se ponekad častite i voćem tipa ribizla? Ne zanemarujte ovaj bobičasti plod, pošto je veoma jak antioksidant koji će vaš organizam zaštititi od mnogo čega. U dečijoj ishrani, ribizla je korisna zbog ubrzavanja metabolizma, a izgnječene bobice možete kosrititi za pripremu obloga kod povreda, kao što su opekotine i posekotine.

Ribizla veoma povoljno utiče na jačanje imuniteta, ali i na čvrstinu kostiju i zdravlje kože. Semenke ribizle smiruju nervni sistem, ali i ublažavaju probleme koji se tiči ekcema i psorijaze. Ovo voće sjajno štiti organizam i od brojnih potencijalnih alergija.

Kod starijih osoba, ribizla ublažava bolove u zglobovima, snižava pritisak i čuva zdravlje srca.

Da li znate da: 

  • žbun ribizle može dostići visinu i do 2m
  • ribizla može da živi i rađa više od 20 godina
  • ribizla sazreva i bere se tokom juna i jula
  • je ribizla prepuna vitamina C
  • spada u voće koje se lako kvari, pa ne treba kupovati velike količine

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*