Šta sa jajima posle Uskrsa?

Nekoliko ideja je u tekstu! Inače, jaja su sjajna osnova za brojne slane namaze koje možete sami napraviti za manje od 3 minuta. Meso, riba, leblebije, povrće…, iskombinujte omiljene namirnice i uživajte u zdravom namazu bez aditiva.

Slično je i sa salatama, ideja je bezbroj!

1. UŠUŠKANA JAJA: pomešajte u činiji 300 gr mlevenog mesa, 2 -3 iseckana mlada luka, 1/2 kašičice tucane paprike, so i biber po ukusu, začinsko bilje po želji. Sve dobro promešajte (zamesite) i ostavite sa strane. 4 skuvana jaja oljuštite, uvaljajte u brašno, pa oko jaja napravite opnu od mesa. Razmutiti u činiji 1 jaje, pa svaku lopticu uvaljati u jaje, a zatim u prezle. Jaja se mogu pržiti u ulju ili peći u rerni. Poslužiti ih uz pire krompir/pirinač/grilovano povrće…

2. JAJA PUNJENA INDISJKIM ORAHOM (ili majonezom): 1/2 šolje indisjkg oraha usitniti u seckalici da se dobije kremasta razmaziva smesa. U činiji pomešati 8 žumanaca iz kuvanih jaja, indijski orah (ili majonez), 1 kašičicu senfa, so i biber po ukusu i 1 kašičicu seckanog vlašca. Sve lepo izgnječiti da se smesa ujednači. Dobijenom smesom puniti polovine belanaca i na svaki staviti komadić cherry paradajza, malo tucane paprike i posuti sa još malo seckanog vlašca.

3. SALATA SA SOČIVOM, TUNJEVINOM I JAJIMA: Skuvati 1 šolju sočiva, ocediti od viška vode i prohladiti. Pomešati sočivo sa 1 konzervom tunjevine oceđene od ulja, 1 kašičicom soli, 2 iseckana kuvana jaja, 1 iseckanom crvenom paprikom, 1/2 iseckanog crvenog luka i 1/2 šolje kukuruza šećerca. Dodati sok 1/2 limuna i služiti kao hladnu salatu. PS Umesto sočiva možete koristiti i testeninu, pirinač, kinou ili proso.

4. SALATA SA KROMPIROM, PILETINOM I JAJIMA: Skuvati 2 krompira, prohladiti ih i iseći na kockice ili izrendati. 2 skuvana jaja takođe iseckati ili izrendati. Sve pomešati u činiji i dodati 1 izrendanu šargarepu (može i sveža, a može i skuvana), 1/2 šolje skuvanog graška, 2 iseckane sveže ili pečene paprike, 1 obareno belo meso (sitno isečeno), so, biber i peršun po ukusu i 100 gr pavlake ili majoneza. Promešati i služiti kao hladnu salatu.

5. NAMAZ OD JAJA I LEBLEBIJA: U blender staviti 1 konzervu oceđenih leblebija, 2 skuvana jaja, 1 kašičicu senfa, malo aleve paparike, malo belog luka u granulama, malo svežeg peršunaso i biber po ukusu. Sve umutiti i servirati kao namaz.

6. RIBLJI NAMAZ: U blender / seckalicu staviti 1 konzervu tunjevine ili neke druge ribe, 2 skuvana jaja, 1/4 glavice crvenog luka, malo senfa, 2 kašike pavlake, so, biber i peršun po ukusu. Sve umutiti i poslužiti.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*