Znate one fensi upakovane krekere, sa različitim modernim začinima i astronomski skupe? E, pa napravite ih sami, lepo ih spakujte, poklonite nekome i ulepšajte dan i sebi i toj drugoj osobi. Ukus je savršen, a krekeri su pogodni i kao užina, večera ili doručak, uz neki lep namaz.
Sa ovim krekerima sam išla korak dalje, pa sam pored brašna koristila i mekinje, što znači da će ih stomaci još više voleti 🙂 U ovoj verziji su prepuni vlakana i samo će vam lepo očistiti creva. Dakle, grickajte do mile volje!
Deo ovih krekera je i psilijum – biljna vlakna koja daju vazdušasu strukturu testu, ali ujedno i u crevima sakupljaju višak tečnosti, oslobađaju telo toksina i ubrzavaju metabolizam.
Ukoliko nemate psilijum, nije neophodan.
Takođe, ukoliko nemate mekinje, zamenite ih brašnom (umesto 100 gr brašna i 50 gr mekinja, stavite 150 gr brašna).
Pošto su ove pločice malo deblje od onih popularnih NAĆOSA , treba im malo više vremena da se lepo osuše u rerni, zato budite strpljivi.
Ove krekere uglavnom jedem uz slane namaze (humus, sirne namaze, riblje paštete i sl), ali možete ih jesti i sa džemom, zdravim kremom…, samo u tom slučaju smanjite količinu soli i nemojte stavljati začine karakteristične za slana jela, kao npr ruzmarin.
Pa, da krenemo!
POTREBNO:
- 50 gr semeni suncokreta
- 50 gr semnki bundeve (golica)
- 50 gr semenki lana
- 50 gr susama
- 50 gr mekinja
- 100 gr speltinog brašna
- 1 puna kašika psilijuma
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice suvog ruzmarina
- 50 ml maslinovog ulja
- 200 ml vrele vode
PRIPREMA:
Rernu uključite na 160 stepeni.
Pomešajte sve suve sastojke, pa dodajte ulje i vodu na kraju. Sve izmešajte i prebacite u veliki pleh od rerne, u koji ste predhodno stavili papir za pečenje. Uzmite drugi papir, stavite preko i razvuzite polako rukama testo da prekrije ceo pleh (može i oklagijom). Stavite pleh u rernu na 10 min, a zatim izvadite i sekačem za pizzu isecite pločice. Sada stvaite papir preko krekera i tako nastavite da pečete krekere još 30 min. Važno je da se lepo isuše da bi bili hrskavi.
Zbog papira neće pregoreti, pa ih možete i ostaviti u rerni nakon pečenja da se još malo isuše i ohlade.
Čuvajte ih u papirnoj kesi ili limenoj kutiji. Sveži su i po nekoliko dana.
PRIJATNO!
2 Comments