Zanimljivi i korisni saveti o povrću!

U nastavku vam donosimo zanimljivosti o grašku, šargarepi i kukuruzu, kao i obilje korisnih saveta o ovom povrću! Ovo su detalji iz knjige Veseli zalogaji!

  • Najbolji način pripreme povrća je na pari ili kroz kratkotrajno kuvanje ili dinstanje. Kada barite / kuvate povrće, tu vodu nemojte bacati, već je iskoristite za pripremu čorbice ili pirea od povrća
  • Deca starija od 7 godina u toku dana bi trebalo da pojedu najmanje 1.5 šolju povrća u bilo kom obliku (sveže ili termički obrađeno). Mlađoj deci je dovoljno 100 gr na dan.
  • Kukuruz je, posle pirinča, najzastupljenija žitarica u ishrani ljudi. Gaji se I konzumira čak više I od pšenice.
  • Kukuruz I pirinač ne sadrže gluten I u ishranu dece se može uvesti već nakon četvrtog meseca života.
  • KUKURUZ ima dosta vitamina C, folne kiseline I vlakana. Ima veoma malo masti I ni malo holesterola. Takođe, kukuruz obiluje šećerom, pa je odličan izvor energije. Posebno se preporučuje da se konzumira leti, jer se lako vari I dugo obezbeđuje osećaj sitosti. Kukuruz je bogat I celulozom, koja se nalazi samo u ljusci, zato ljusku ne treba odstranjivati pri jelu
  • ŠARGAREPA je sastavni deo mnogih jela, a treba je konzumirati I sirovu, kako bi se svi njeni hranljivi sastojci što bolje iskoristili. Blagodeti šargarepe su sledeće: poboljšava vid, usporava starenje, podiže imuni sistem, štiti kožu, mozak, zube, desni I srce, reguliše crevnu floru.
  • Šargarepa je posebno važna u ishrani dece I trudnica zbog provitamina A I joda. Zahvaljujući ovom povrću fetus u majčinom stomaku se razvija pravilno, kao I mozak.
  • Šargarepa je na drugom mestu popularnosti među povrćem u čitavom svetu. Posle krompira, svetska populacija najviše jede šargarepu.
  • Ukoliko šargarepu jedete celu, iskoristivost beta karotena je samo 2%, ali ukoliko je izrendate, iskoristivost je neverovatnih 82%. Kod kuvane šargarepe, iskoristivost je 18%.
  • GRAŠAK je veoma bogat vlaknima I C vitaminom. Može se jesti svež, ali je dosta uobičajenije da ga jedemo kao sastavni deo kuvanih jela. Ovo povrće jača kosti, podiže imunitet I obnavlja energiju.
  • Grašak, kao I pasulj I boranija su povrće sa dosta celuloze I zato mogu biti teži za varenje. Da biste izbegli problem te vrste, pri kuvanju ovog povrća u vodu stavite malo sode bikarbone I jelo će biti brže kuvano, a I mnogo lakše za varenje.
  • Ljuska graška se duže vari, pa osobe koje imaju problem sa probavom najbolje da grašak jedu oljušten ili ispasiran

UŽIVAJTE U POVRĆU I BUDITE ZDRAVI!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*