Zdravi kroasani

Posle 100 godina sam izašla sa drugaricom i to na koncert! I dok smo uživali u muzici i sećali se nekih vremena od pre 20 god, moja Duca vadi telefon i umire od smeha. Kaže: „vidi šta sam našla, ovo si mi napisala dok smo bili u srednjoj školi“… Kroasani…, savršeni, po nekom davno čuvanom receptu…

Taj davni recept izgleda ovako:

Ali, vremena su se promenila… Ipak, nisam želela da recept ode u zaborav! Izmenila sam ono što se po mojim današnjim standardima mora promeniti (izbor brašna i mleka) i napravila super novu i zdravu verziju! Mada, možda jednog dana, samo radi sećanja na te školske dane, opet primenim ovaj recept sa slike 🙂 Vi odlučite koja vam je verzija draža!

PS U ovoj novoj varijanti sa speltinim brašnom, pravila sam pola mere, što je dovoljno za jedan ceo pleh. Krug nisam delila na 32, već na nekih 20-24 dela. Krenite onom pravilnom metodom na pola, pa na četvrtinu, pa na osminu i onda nastavite odokativno.

POTREBNO:

  • speltino brašno
  • 1 kesica kvasca (mislim da je bolja verzija sa kockicom kvasca, pa stviti 1/2 kocke, bolje i lepše će da porastu, nego sa ovim suvim iz kesice. Ja ga nisam imala, pa sam koristila iz kesice)
  • 75 ml pirinčanog mleka
  • 75 ml vode
  • 2 kašičice kokosovog šećera
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 1/2 kiselog mleka
  • 1 puter (125 gr) – na sobnoj temperaturi, da skroz omekša

PRIPREMA:

Mleko i vodu malo smlačiti, dodati so i šećer, pa staviti kvasac i ostaviti sve da nadođe.

Pomešati jaje, kiselo mleko, smešu sa kvascem i dodavati brašno, da se dobije kompaktno, ali mekano testo (da se lepo odvaja od zidova činije).

Testo presuti na brašnom posutu površinu i još malo ga doraditi, pa podeliti u 6-8 delova. Svaki deo rastanjiti i preko njega namazati puter. Treba potrošiti ceo puter do kraja procesa. Premazane delove ređati jedan preko drugog. Poslednji sloj se naravno ne premazuje.

Kada sve poređamo, sve zajedno rastanjiti koliko može i onda nožem podeliti na 20-24 dela.

Uvijati od šireg ka užem. Po želji se mogu i filovati sirom ili džemom ili pančetom ili nekim zdravim namazom.

Ostaviti da odstoje 2 sata pre pečenja.

Rernu zagrejati na 180 stepeni i peći kroasane oko 25 -35 min. Ako pravite verziju sa speltom, ispeći će se malo brže.

PRIJATNO!!!

 

 

2 Comments

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

*