Zdravi štapići sa maslinama

Zdravi štapići sa maslinama

Zašto su zdravi? Zato što sadrže speltu, heljdino i proseno brašno, malsinovo ulje, pirinčano mleko, masline, susam i ruzmarin. Možete dodati i bosiljak ili origano, kim, laneno seme… Umesto pirinčanog može i neko drugo mleko. A, ako želite štapiće koji će baš da narastu dok se peku, koristite belo brašno, ali onda se gubi ono “zdravi” sa početka recepta 🙂

Da bi testo bilo elastično, vazdušato i da bi puno poraslo, onda se mora koristiti belo brašno ili bar kombinacija belog i nekog drugog zdravog.

Ja sam se odvikla od belog brašna i uopšte mi ne smeta što pecivo ne poraste, jer mi se čini da kada pojedem nešto što je “naraslo”, automatski mi stomak naraste 🙂 I onda se osećam naduveno po nekoliko dana. Brašna koja koristim mi, u poređenju sa belim, potpuno očiste creva, a to kažu i svi ostali koji pribegavaju ovakvoj ishrani.

U nastavku je recept sa zdravim brašnima, a vi napravite vaš idealan mix.

POTREBNO:

  • 250 gr speltinog brašna 
  • 125 gr heljdinog brašna
  • 125 gr prosenog brašna
  • 1/3 kocke kvasca
  • 250 ml pirinčanog (ili nekog drugog) mleka
  • 70 ml maslinovog ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1 jaje
  • 10 maslina (mogu zelene, a mogu i crne)
  • susam, ruzmarin i morska so za posipanje

PRIPREMA:

Zagrejte mleko da bude mlako, pa u mleko dodajte kvasac i ostavite da malo poraste.

Izmešajte sve vrste brašna, so, maslinovo ulje i masline, koje ste predhodno iseckali. Dodajte mleko, belance (žumance ostavite za premazivanje) i kvasac i zamesite glatko testo. Po potrebi, dodajte malo mlake vode.

Stavite testo na papir za pečenje, pa razvucite oklagijom na debljinu od oko 5 mm. Isecite štapiće, malo ih razdvojite da se ne zalepe pri pečenju, premažite žumancetom i pospite susamom, ruzmarinom i solju.

Prekrijte krpom i ostavite oko 30 min.

Kada štapći odstoje, uključite rernu na 180 stepeni, pa u zagrejanu rernu stavite testo.

Pecite štapiće oko 20 min.

PRIJATNO!

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

*