3 zanimljiva i laka jela sa pirinčem

Pirinač je veoma zdav, bezgltenski proizvod, koji možete kombinovati na najrazličitije načine. Rižoto je među najpopularnijim jelima sa pirinčem, a u nastavku su neki super predlozi i kombinacije, koje možda do sada niste upražnjavali, a mogli bi da obogate i malo promene ustaljene rituale.

Na mojoj slici je rižoto sa rečurkama, serviran uz šparglu.

PIRINAČ KAO GLAVNO JELO:

PEČURKE I PIRINAČ

Potrebno: 1 šaka suvih pečuraka (ili 250 g svežih), ½ šake integralnog pirinča, 1 glavica crnog luka, morska so.

Priprema: Sitno iseckajte crni luk, pa ga izdinstajte na malo vode. Zatim dodajte pečurke (ako su suve, prethodno ih potopite u vodu), pirinač, 2 šolje vode i kuvajte na tihoj vatri.

Ovako spravljeni pirinač možete ukrasiti samlevenim semenkama suncokreta i susama.

PIRINAČ S KRASTAVCEM

Potrebno: 60 g integralnog pirinča, ½ l vode, 200 g oljušćenog i iseckanog krastavca, 1 kašičica sojinog brašna, 1 kašičica sušenog peršuna, 1 kašičica suvog kvasca, malo soli.

Priprema: Prvo skuvati pirinač i zatim u njega dodati sve ostale sastojke.

MUSAKA OD MRVICA OD SOJE I PIRINČA

Potrebno: 250-300 g mrvica od soje, 150 g svežih pečuraka (ili iz tegle), 150-200 g pirinča, 1 čaša pavlake, 40-50 g hladno ceđenog ulja, 1 glavica crnog luka, peršuna, 2 jaja, bio-začin, so, biber i drugi začini po ukusu.

Priprema: Na zagrejanom ulju propržiti sitno iseckan crni luk, dodati očišćene i na listove isečene pečurke. Dinstati dok pečurke ne omekšaju, a zatim dodati mrvice od soje (prethodno poparene vrelom vodom) i začine (so, bio-začin, origano, biber, pasirani paradajz ili kečap), pa sve zajedno propržiti. Sipajte malo ulja na dno posude u kojoj čete peći musaku i rasporedite posoljen i pobiberen pirinač da pokrije dno. Preko pirinča rasporedite fil od proprženih pečuraka i mrvica od soje, pospite iseckanim peršunom i pokrijte s ostatkom pirinča. Pecite u rerni na 200ºC, 30 minuta. Pred kraj, prelijte musaku umućenim jajima i pavlakom i zapecite dok musaka ne porumeni.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*