Bundeva je jedna od prvih namirnica koju možete dati bebi, već kao prvu kašicu od 5-6 meseca. Lako ćete je pripremiti pečenjem u rerni ili kuvanjem na pari. Može se kombinovati i uz slatka i uz slana jela. Često je nazivaju domaćom bananom.
Meni je bundeva posebno draga namirnica, pošto je to bio prvi obrok kod moje obe ćerke. Krenuli smo sa bundevom pripremljenom na pari u koju sam dodala malo mog mleka. Od početka su ovakav obrok rado prihvatile i kasnije nismo imali problema sa uvođenjem ostalih namirnica.
Kod nas nije sve bilo preterano školski, pošto su obe damice isključivo sisale punih 6 meseci, pa smo sa prvim obrocima krenuli tek početkom sedmog.
Omiljene kombinacije su nam bile:
- bundeva i banana
- bundeva i pirinač
- bundeva i kinoa
- bundeva i tikvice
Kada smo malo porasli, rado smo kobinovali i sledeće:
- bundeva i piletina (ćureretina) i beli luk
- bundeva i karfiol
- hleb od bundeve
- mafini sa bundevom
- sveža (rendana) u salati sa jabukom i celerom
Bundeva je prebogata vitaminom C, folnom kiselinom, kalijumom i beta karotenom. Veoma lako se vari i skoro nikada ne izaziva alergijske reakcije.
Koliko se bundeva kuva?
Ukoliko je pripremate u rerni, dok ne postane potpuno meka, potrebno je oko 45 minuta na 180 stepeni.
Ukoliko je pripremate na pari, bundeva će biti gotova za 20-ak minuta.
Čuvanje bundeve:
- nenačetu možete čuvati na sobnoj temperaturi i više nedelja (ukoliko nisu ekstemni uslovi – baš toplo ili baš hladno)
- ukoliko je načnete, čuvajte je u frižideru
- bundevu možete očistiti i iseckati, a zatim je čuvati i u zamrzivaču
Na slici je kombinacija pirinča, bundeve i mlevenog lana. Ova varijanta je za bebe 8+, a samo pirinač i bundevu možete dati bebi već od 5 meseca. Samo sve lepo ispasirajte i po želji razredite majčinim ili adaptiranim mlekom.
Što se pirinča tiče, treba znati da je integralni pirinač nutritivno bogatiji, ali da ga treba kuvati malo duže. Pirinač je lako svarljiva namirnica i uglavnom se preporučuje da se kombinuje sa drugim namirnicama. U zavisnosti od uzrasta, kombinujte ono što vaša beba može da jede i što voli.
Za jelo sa slike je potrebno:
- bundeva – skuvana na pari ili pečena u rerni
- skuvani pirinač
- 1/2 kašičice mlevenog lana – za bebe preko 8. meseci, ako je beba manja, preskočite lan
PRIPREMA:
U blender stavite bundevu i pirinač, po potrebi dodajte malo mleka (majčinog ili adaptiranog) ili vode i mutite dok ne dobijete ujednačenu glatku smesu.
Za starije bebe, pre služenja umešajte i mleveni lan.
Servirajte ovaj obrok dok je topao.
NAPOMENA: za decu preko 1 godine, kao i za odrasle, možete dodati i kašičicu meda, da još malo zasladite ovaj obrok 🙂
PRIJATNO!