Čorbice su idealne za “prikrivanje” svega što dete ne voli i neće da jede. Skuvate svo povrće, izblendirate, lepo servirajte i problem rešen! Sve će biti pojedeno, a da klinci zapravo i ne znaju šta su pojeli 🙂 Pored šampinjona, tajni satojak ove čorbice je list celera!
Evo zanimljivosti o ovom povrću (detalji iz knjige VESELI ZALOGAJI):
- ŠAMPINJONI su veoma bogati vitaminom C (imaju više vitamin C od zelene salate), magnezijumom I kalcijumom. Takođe, veoma zu blagotvorni za imuni sistem.
- TREBA ZNATI: šampinjone u frižideru ne treba držati duže od 3-4 dana, posebno ne ispod plastične folije (kako se najčešće pakuju za prodaju), jer se tako brzo ovlaže I raspadnu.
- Pre upotrebe, šampinjone držite 15 min na suncu, na taj način će “primiti” vitamin D, koji ćete vi zatim uneti u svoj organizam
Čorbica od šampinjona, POTREBNO:
- 10 većih ili 15 manjih šampinjona
- 1 manja glavica crnog luka
- 1 koren peršuna
- 1 manja šargarepa
- 1 krompir
- pirinčano mleko
- komad celera
- list celera
- so, biber
PRIPREMA:
Na ulju propržite crni luk i šampinjone. U šerpi skuvajte krompir, koren i list celera, peršun, šargarepu i krompir. Povrće kuvajte 30 min, pa mu dodajte propržene šampinjone i sve ispasirajte u blenderu ili štapnim mikserom. Dodajte so i biber, šolju pirinčanog mleka i pustite da sve zajedno provri. Po želji, pri serviranju dodajte pavlaku.
PRIJATNO!