Poslednjih godina i dinje i lubenice nam stižu mnogo ranije nego nekada… Ovih dana kod nas se klopaju dinje, koje su toliko slatke da se tope u ustima. To je ona pod nazivom kvantalupe 🙂 Moji klinci je obožavaju, a posebno kada dobiju i neku specijalnu kreaciju na tanjiru.
Šta znate o dinji (odlomak iz knjige VESELI ZALOGAJI):
- DINJA štiti organizam od starenja, čuva dobar ten I dobar vid. Ova biljka ima najviše vitamina A I C, poseduje malo kalorija, pa je možete jesti I nekoliko puta u toku dana. Dinja je lekovita I kod opekotina I uboda. Dovoljno je na iritirano mesto iscediti sok dinje ili narendati plod, pa prekriti otok.
- ZANIMLJIVOST: najpoznatije predjelo je dinja sa pršutom, a možete je jesti I kao dodatak salati ili grilovanu uz piletinu ili ribu.
- DA LI ZNATE da neki dinju ubrajaju u porodicu krastavca, dok drugi smatraju da dinja pripada porodici bundeva. Kao I lubenica, I dinja je za neke voće, a za neke povrće. Povrćem se pre svega smatra zato što je potrebno da se seje svake godine.
PRIJATNO!