Divna svečana torta sa urmama i crnom čokoladom

Veliki sam pobornik sirovih i torti bez šećera. Ali, ponekad može da prođe i nešto pečeno, sa malo crne čokolade, posebno ako imamo neki lep povod. A, moj današnji povod je VELIKI SKOK POSETE NA BLOGU!!! Hvala vam za to i najradije bih vas sve počastila ovom tortom odmah! Dok se negde zaista i ne sretnemo, tu je recept!

Neću više da patetišem, da ne bih počela da plačem, samo moram još da vam kažem i zaista zapamtite to i ne dozvolite da vas iko ikada skrene sa puta: ako verujete u nešto što radite, budite uporni!!! Put može biti jako dug, jako trnovit i ponekd će vam se učiniti i uzaludnim. Na mom putu još ima trnja, ali imam jake cipele i gazim ga smelo i odlučno!

Zavidim onima koji kada uspeju kažu: “Imao-la sam maksimalnu pomoć i podršku porodice i prijatelja, svi su verovali u ovo što radim i sl”! Ja sam na ovom mom putu imala neku pomalo iskrivljenu podršku, ali glavu nisam spuštala, samo sam ponekada prećutkivala šta radim i kako razvijam svoj posao. I možda je i to dobar savet, ne morate uvek sve da pričate ljudima koji vas okružuju. Saznaće se samo kada dođe vreme za to 🙂 A, oni koji tu podršku imaju, neka je maksimalno koriste dok razvijaju svoje ideje i zamisli!

POTREBNO:

KORA:

  • 5 belanaca
  • 100 gr meda (može i braon šećer)
  • 10-15 urmi (ja koristim sveže, pošto nemaju dodatni šećer, ali možete i suve, odn kandirane)
  • 1 puna kašika kamuta (može i neko drugo brašno)
  • 100 gr seckanih lešnika (ili badema)

FIL:

  • 5 žumanaca
  • 125 gr putera
  • 60 gr crne čokolade
  • 50 gr meda (može i braon šećer)

PRIPREMA:

Uključiti rernu na 150 stepeni.

Umutiti belanca u čvrst sneg, pa polako dok mutite dodajte i šećer. Urme i lešnike iseckajte, pa zajedno sa brašnom dodajte u smesu od belanace i sve izmešajte varjačom.

Treba da dobijete 3 kore. Ja sve stavim u najveći pleh koji imam i posle podelim na 3 dela. U pleh, prvo stavite papir za pečenje, pa razlijte smesu.

Koru bi trebalo peći i sušiti oko 1h. Ja prvih 20-25 min držim 150 stepeni, pa kada krene da rumeni smanjujem temperaturu na oko 100 stepeni (moja rerna je dosta jaka). Pazite da ne izgori, bolje i duže da se peče i suši na tišoj vatri, nego da pregori.

Pečene kore ostavite da se prohlade, taman dok pripremite fil.

U šerpici pomešajte žumanca i med, pa na pari ili tihoj vatri mešajte sve vreme dok se lepo ne ujednači. Dodajte čokoladu i mešajte da se sve lepo ne istopi. Sklonite sa vatre, pa dodajte puter i mešajte i dalje, da se puter umeša u smesu i da ne ostanu nigde beli delovi od putera. Ostavite fil da se prohladi 15-20 min i da se malo zgusne.

Koru presecite na 3 dela. Filujte naizmenično kore i za poslednji sloj neka ostane malo više, da bi se čokolada lepo slila i sa strane. Stavite je još malo u frižider da ostoji i uživajte u čarobnom ukusu!

PRIJATNO!!!

 

 

Comments are closed.