Namaz od šargarepe, za prevenciju od prehlade

Vitamini A, B i C se biju koji će pre u naš organizam, dok jedemo ovaj namaz 🙂 Znate, verovatno za šta su sve dobri ovi vitamini: vid, rast, razvoj kostiju (vitamin A), nerve, krv, krvne sudove (vitamin B), protiv prehlada, za jačanje imuniteta, smanjuje stres, sprečava urinarne infekcije, izbacuje suvišnu vodu iz organzma (vitamin C)…

Obožavam da jedem sve što je sveže pripremljeno, neposredno pred konzumaciju. Zvuči pomalo razmaženo, zar ne? Ali, zar nismo svi razmaženi za neke stvari. Bar se trudim da pri pripremi to onda ne budu prevelike količine, kako bi se sve odmah i pojelo i kako ne bi ostalo za sutra kao “bajato” 🙂

Sa namazima koje pravim je super stvar što lako dozirate tu idealnu količinu, a posle 3-4 pravljenja bilo kog namaza lako ćete ući u štos šta je najbolje i u kojoj meri.

Ovih dana forsiramo malo pikantnije varijante, sa crnim i belim lukom, kako bismo se zaštitili od ove zime i virusa. Srećom, ne izlazimo previše iz kuće, mada se slatko nasmejem kada u toku dana krenem da gnjavim Nevu koja ima 20 meseci i shvatim da se sva oseća na luk od doručka. Ali, bar je zdrava!

Inače, ako ste ovako lepo doručkovali, a izlazite iz kuće i treba da se sretnete sa nekim, pomoć može biti list peršuna koji ćete lepo izgrickati dok ne stignete do detinacije gde ste krenuli i neželjenih mirisa više neće biti. Druga opcija je kafa!

Ovaj namaz od šargarepe je sirov i zato mi je još draži. Kao i kod većine mojih recepata, dozvoljava razna odstupanja i dodavanje stvari koje možda više volte od ovih mojih predloženih.

Aktivnost na blogu ovih dana munjevito raste, na čemu vam se BESKRAJNO ZAHVALJUJEM, a ja sam tek juče shvatila da opcija komentarisanja nije uključena. Zato obećavam da ću to srediti danas, pa čekam i sva vaša pitanja i naravno vaše verzije recepata na temu svega što na blogu predlažem. A, možemo ćaskati i o drugim stvarima, zašto da ne?! 🙂 Kao mama dve male devojčice, zaista bih mogla svašta da vam kažem, a verujem i vi meni! Jedva čekam tu komunikaciju!

Namaz od šargarepe, POTREBNO:

  • 2 srednje šargarepe
  • 1/2 glavice crvenog luka (može i crni)
  • 2 čena belog luka
  • 2-3 kašike susama
  • 2-3 kašike semenki sirovog suncokreta
  • 2-3 kašike maslinovog ulja
  • 2 kašike pavlake

PRIPREMA:

Sve staviti u blender ili seckalicu (meni je seckalica bolja, brže se masa sjedini) i mutiti dok se sve ne ujednači. Služiti uz hleb po želji ili krekere. A, super i ide i uz ove pločice.

PRIJATNO!!!

 

Comments are closed.