Đumbir – dobar saveznik u kuhinji, medicini, ali i za ulepšavanje

Da li znate da đumbir pripada porodici ljiljana, a najpoznatiji i najviše korišćen deo biljke je koren. Djumbir ublažava mučninu, kako kod trudnica, tako i kod osoba kojima se ova pojava dešava iz nekog drugog razloga. Možete jesti kolače sa đumbirom ili napraviti šejk sa ovim korenom i osećaj mučnine će se  znatnoo ublažiti.

ČAJ OD ĐUMBIRA:

U provrelu vodu ubacite 2-3 manja komada đumbira, ostavite da odstoji 10 min, pa dodajte med i /ili listiće nane i/ili limunov sok i uživajte u zdravom napitku. Može se služiti i kao hladan čaj leti, uz dodavanje kockica leda.

Đumbir je jako lekovit, a najpoznatiji je njegov uticaj na: 

  •  podsticanje probave
  • ublažavanje upalnih procesa
  • sprečavanje pojave alergija / ublažava posledice iste
  • otklanjanje mučnine
  • jačanje imuniteta
  • preventivno delovanje na prehlade i viruse
  • izbacivanje višaka vode iz organizma
  • ublažavanje svih vrsta bolova
  • preventivno delovanje na sprečavanje mnogih ozbiljnih poremećaja i bolesti u organizmu

Đumbir možete kupiti u vidu korena ili praha. Ako koristite koren, izraendajte ga i dodajte jelu / kolačima / napitcima. Isti postupak je i sa đumbirom u prahu.

PREDLOG:

U blender stavite bananu, šaku borovnica, 1 kašičicu đumbira u prahu ili izrendanog korena, 2 kašike kokosovog ulja i 1/3 manga. Dodajte vodu ili kokosovo mleko, pa mutite dok ne dobijete šejk kremaste strukture.

Tokom letnjeg perioda, bananu možete zamrznuti pre mućenja, kako biste dobili osvežavajući letnji napitak.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*