Kockice zdravlja

Bacite kockicu i u zavisnosti od toga koji broj dobijete, toliko kolačića smete da pojedete 🙂 Naravno šala 🙂 Ko god je probao kolačiće, mislio je da su sa nekim keksom. Nema keksa, nema šećera, samo zdravi sastojci spakovani u preukusne zalogaje!

Ja sam ovde koristila ječmene pahuljice, ali umesto njih možete i ovsene ili neke druge, koje volite i najčešće upotrebljavate.

Umesto lešnika, možete staviti i badem, ali probajte jednom i identičnu kombinaciju koju preporučujem, pošto je ukus zaista savršen!

ŠTA ZNATE O JEČMU?

Ječam je jedna od najrasprostranjenijih žitarica, ima skoro istu hranljivu vrednost kao pšenica i izuzetno je lekovit.

Prema svom biohemijskom sastavu ne zaostaje za ostalim žitaricama, a prema nekim svojstvima i prednjači. U ječmu ima 35% nezasićenih masnih kiselina koje smanjuju holesterol u krvi, što se ne može reći za nijednu drugu žitaricu. Bogat je vitaminima (A, B, D i E), posebno B12 koji se ne nalazi u proizvodima biljnog porekla, mineralima (kalijum, fosfor, magnezijum, kalcijum, natrijum, sumpor, gvožđe, mangan, bakar, cink, kobalt i jod), ugljenohidratima – 73,4%, belančevinama – 11%, mastima – 1,8 %, enzimima i drugim sastojcima.

Na Srednjem Istoku važi kao isproban lek za srce. Svojim aktivnim sastojcima i enzimima doprinosi stabilizaciji nivoa šećera u krvi, pa je stoga odlična hrana za osobe koje boluju od dijebetesa. Takođe, sadrži hormone rasta, a pomaže i kod osifikacije kostiju. Deluje i antidepresivno. Doprinosi boljoj funkciji nervnih ćelija, ima antivirusno i antikancerogeno dejstvo i jača organizam.

POTREBNO, za kolačiće sa ječmenim pahuljicama:

PRIIPREMA:

Ječmene pahuljice, indijski orah, leblebiju i lešnik stavite u procesor i mutite dok se sve maksimalno ne usitni. Dodajte agavu, chia seme i kokosovo ulje, pa nastavite sa mućenjem. Formirajte kuglice ili kockice ili neke druge oblike, stavite u frižider da se još malo stegne i uživajte u zdravom dezertu!

PRIJATNO!

 

 

3 Comments

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*