Džem od borovnica bez šećera

Da, moguće je. I ne samo da je moguće, nego će vam ovaj džem ozbiljno popraviti stanje organizma. Pravi se od samo 2 sastojka, BOROVNICA i URMI.

Imala sam 600 gr borovnica i na tu količinu sam stavila 200 gr svežih urmi. Urme kupite sveže (one u kutiji i birajte što mekše). Stavite sve zajedno u šerpu i uključite šporet. Neka sve provri, smanjite i kuvajte 15-ak minuta. Štapnim mikserom umutite sve da dobijete ujednačenu kremastu strukturu, pa poklopite i nastavite sa kuvanjem još nekih 45 minuta na tihoj vatri.

  • Ako želite baš gust džem, kuvajte malo duže.
  • Ako  volite mnogo slatko, dodajte još 100-150 gr urmi.
  • Ako želite da napravite baš pravu zimnicu, vruć džem sipajte u sterilisane tegle, dobro ih zatvorite, okrenute da stoje na poklopcu  i stavite ih u rernu na 100 stepeni, nekih 30 minuta. Ja to nisam radila, jer sam dobila količinu koju ćemo pojesti u narednih 4-5 dana. Čuvam ga u tegli u frižideru.
  • Ukoliko volite da osetite teksturu voća, ne morate mutiti smesu. Voće će se dobrim delom raspasti i imaće neku svoju strukturu.

Uživajte u borovnicama koje su ove godine preukusne, a i cena im je konačno poprilično pristupačna.

A, devojčica Violeta iz crtaća Neviđeni neka bude simbol koji nam je svima potreban ovih dan kao neka amajlija i moto! Pravda uvek pobedi, savladaćemo sve što nije dobro.

Budite zdravi i lepo se zasladite uz ovaj namaz, ukoliko ga isprobate.

NAPOMENA: Džem kuvajte poklopljen ili polupoklopnjen. Ikao se sve vreme kuva na tihoj vatri, dosta prska. I paljivo sklanjajte poklopac svaki put kada krenete da promešate smesu.

 

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*