Gibanica

Mislila sam da gibanica više nije IN. Ali, kada god je napravim nestane brzinom svetlosti, bilo da je spremam za svoje ukućane ili kada nam dolaze gosti. I nekako svaka domaćica ima neki svoj fazon pravljenja. U nastavku opisujem moju metodu, koja daje dobar efekat i gibanicu koja ostaje lepo narasla i kada se ohladi (ne dešava se da splasne).

Inače, većinu pita pravim na ovaj način, uvijam kore kao pužiće i nekako mi tako bude najpraktičnije. Kasnije se lako odvoji i super je i za pakovanje i nošenje u parkić / vrtić / na posao / izlet…

POTREBNO:

  • 1 pakovanje kora za pitu
  • 300 gr sira
  • 3 jaja
  • 2 pune kašike pavlake
  • 50-100 gr iseckane slanine (može i bez slanine)
  • 1/2 praška za pecivo
  • 5 kašika ulja
  • 1 šolja mleka (šolja od bele kafe)
  • susam – za posipanje

PRIPREMA:

U šolji razmutite 1/2 praška za pecivo, 5 kašika ulja i mleko.

U posebnoj činiji izgnječite sir, dodajte jaja, pavlaku i slaninu i sve lepo zmešajte.

Prvu koru poprskajte smesom od mleka, drugu takođe, pa na drugu stavite i fil od sira. Onda sve zajedno uvijte.

Postupak ponavljajte dok se sve ne potroši.

Smese od mleka će vam ostati, pa sa tim prelijte svako parčence (možete dodati i malo vode u tu smesu sa mlekom, promešajte i onda prelijte) i sve pospite susamom.

30-40 minuta pecite prekriveno folijom ili pek papirom i još 10-15 bez ičega. Sve vreme je rerna uključena na 200 stepeni.

Kada se pita ispeče, prekrijte je mokrom krpom nekih 10-ak minuta i posle toga je spremna za sečenje i posluženje.

To je sve! U fil možete dodati i blitvu, spanać, zelje, ajvar…

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*