Potaž od bundeve

Iako je možemo pronaći skoro tokom čitave godine, bundevi je pravo vreme upravo sada, u jesen. Bundevu volim da kupim kako bi mi nekoliko dana stajala kao ukras u kuhinji, a posle toga obično završi u potažu ili pasti.

Ovaj potaž sa slike je malo drugačiji od varijante koju najčešće pravim. Ovoga puta sam sa bundevom kuvala i crni i beli luk i posle sve izblendirala. Ukus je nestvaran.

Ako želite kaloričniju varijantu, u sve dodajte i 1 krompir i zajedno sve blenirajte.

Ako želite sladunjaviji ukus, dodajte malo neutralne pavlake.

Začini koje posebno volim uz potaž od bundeve su muskatni orah, kardamon i malo svežeg peršuna pri serviranju.

Mleko ne stavljam, ali kada služim jelo, obavezno dodam malo kisele pavlake (svakome u tanjir). Druga opcija, koju sam ranije češće pravila, bila je sa krompirom i dodavanjem jedne šolje mleka nakon blendiranja. Tada potaž treba vratiti na ringlu da baci još jedan kluč.

POTREBNO:

  • 1 bundeva (na slici je hokaido, ali moj favorit je tamburica)
  • 1 crni luk
  • 1 čen belog luka
  • 1/2 kocke za supu​
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/3 kašičice muskatnog oraha
  • 1/4 kašičice kardamona
  • pavlaka i peršun za služenje

PRIPREMA:
Bundevu i luk oljuštite, nalijte vodom, dodajte 1/2 kocke za supu (može i bez toga) i kuvajte 30-40 minuta. Dodajte začine i umutitet sve štapnim mikserom. Poslužite toplo uz dodatak pavlake i svežeg peršuna.

Može se dodati i parmezan, sušeni luk, krutoni…

UŽIVAJTE U BOJAMA JESENI!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*