Ishrana 6+

Prve kašice, prvi čvrsti obroci, prva nemlečna ishrana… Kada beba napuni 1 godinu i počne da jede skoro sve što i vi, ova nabrajanja vam postaju smešna. Ali, ako tek krećete sa uvođenjem hrane, posebno ako je to sa prvom bebom, onda sigurno imate veliki znak pitanja u glavi. Zato vam u nastavku dajem spisak stvari koje su za bebe od 6+ meseci prihvatljive, a takodje i nekoliko predloga kako da ih medjusobno kombinujete.

Namirnice koje su za uzrast 6+ su:

pirinač, palenta, kinoa, amarant, proso

bundeva, tikvica, krompir, batat, šargarepa, keleraba

jabuka, banana, avokado

S obzirom na to da u startu većinu obroka i dalje čini mleko, ovo je više nego dovoljna lista za kombinovanje.

Od hrane sa liste, termički ne obrađujete samo bananu i avokado, sve ostalo se ili kuva/priprema na pari ili peče u rerni (jabuka i bundeva).

Moja deca su krenula sa bundevom i u startu je odlično prihvatila. Bundeva (kako letnja, tako i zimska) se može kombinovati sa svakom drugom namirnicom sa liste i sigurno ćete dobiti jako ukusan i hranljiv obrok.

U samom startu, u bebine kašice dodajte po malo mleka, jer je to ukus koji im je poznat i koji vole. Tako će hranu lakše prihvatati.

Što se pripreme hrane tiče, voće i povrće pripremajte na pari ili pecite u rerni dok ne omekša, pa dodatno ispasirajte da smesa bude glatka i kompaktna.

I glavni savet u ovom procesu je SAMO STRPLJIVO, mnoge bebe neće odmah zavoleti čvrstu hranu i sve ono što ste vi zamislili da treba da jedu u datom trenutku.

  • Prve obroke bebi dajte u prepodnevnim časovima, kako biste ispratili eventualnu pojavu alergije na određenu stvar.
  • Uvek uvodite samo po jednu novu namirnicu, kako biste znali šta je problem, ako do alergije eventualno dođe.
  • iako mnogi preporučuju šargarepu za star, imajte na umu da šargarepa kod neke dece može izazvati zatvor. Zato je možda bolje da ne bude među prve 3 namirnice kada krećete sa nemlečnom ishranom.
  • So i bilo kakve začine izbegavajte u prvim mesecima.
  • U prvih 7-10 dana od početka nemlečne ishrane dovoljno je da bebi ponudite po jedan obrok. Nakon toga, od 3. nedelje polako uvodite i drugi čvrsti obrok, u popodnevnim satima

Neke od ideja za kombinovanje:

proso + pečena jabuka

kinoa + bundeva

amarant + avokado

pirinač + bundeva

palenta + jabuka

banana + avokado

bundeva + banana + jabuka

šargarepa + pirinač

krompir + tikvica + šargarepa

pirinač + banana

avokado + pirinač + tikvica

šargarepa + krompir + keleraba

amarant + keleraba + tikvica

proso + banana

tikvica + batat…

Ovoj listi nema kraja, uživajte u kombinovanju i srećno drage mame!

SAVET PLUS: sve ono što bebe ne pojedu, malo začinite, dodajte semenke po želji, razredite sa još malo mleka i uživajte u ukusnom potažu

 

 

 

 

 

 

2 Comments

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*