Još jedna zdrava i brza verzija hleba, koju možete pripremiti za doručak. Uz kamut i raž, super šmek ovom hlebu daje i veoma zdravo ulje bundeve. Hleb se može jesti bez ikakvih dodataka, pošto sadrži i slaninu, kačkavalj i praziluk! Vreme pripreme, sa pečenjem, 30 min!
Ovih dana pišem o super namirnicama, a jedna od njih je i ulje bundeve! Naš partner za zdrav život, kompanija Vitalia, u svom programu ima i ovo ulje, a u nastavku su korisni saveti i benefiti korišćenja istog. Nakon toga pročitajte i recept za hleb!
Nerafinisano ulje bundeve se dobija mehaničkim presovanjem i filtriranjem ulja od semenki bundeve, bez hemijskih dodataka, pa stoga ima izvanredan ukus i aromu.
Ima tamnozelenu boju i naglašen specifičan ukus. Sadrži visoki procenat vitamina E i antioksidansno dejstvo.
Pomaže u lečenju oboljenja prostate kod muškaraca, problema s uretarnim oboljenjima, usporava proces arterioskleroze, prevencije kod infarkta i moždanog udara, ublažava reumatoidni artritis, smanjuje količinu holesterola i triglicerida u krvi, pomaže kod sprečavanja oboljenja bubrega.
Zbog velikog procenta esencijalnih Omega-3 masnih kiselina, hladno ceđeno ulje od semenki tikve štiti organizam od infekcija, jača imunološki sistem, srce i krvne sudove. Ulje od tikve deluje stimulativno na ceo organizam.
Upotreba: Mogu se koristiti 1-3 supene kašike samostalno ili u salatama, prelivima, ili kao dodatak varivima. Preporučuje se u vegetarijanskoj i makrobiotičkoj ishrani.
RECEPT
I u ovom receptu, brašna koja sam ja korostila, možete zameniti nekim koje više volite. Umesto slanine i kačkavalja, možete koristiti i nešto drugo, a za posipanje, pored golice, možete dodati i npr semenke suncokreta i lana. Ulje bundeve ovom hlebu daje posebno zanimljiv ukus, ali možete i njega zameniti npr maslivovim uljem.
POTREBNO:
- 150 gr raženog brašna (celo zrno)
- 150 gr kamut brašna (celo zrno)
- 50 gr pančete
- 50 gr kačkavalja
- 30 ml bundevinog ulja
- 4-5 cm praziluka
- 250 ml vode
- so po ukusu
- golica (semenke bundeve) za posipanje
PRIPREMA:
Rernu uključite na 180 stepeni.
Pomešajte obe vste brašna, dodajte prašak za pecivo i so. Iseckajte pančetu, kačkavalj i praziluk što sitnije. U smesu sa brašnom dodajte ulje bundeve i vodu i sve lepo izmešajte. Dodajte slaninu, praziluk i kačkavalj, pa ujednačite masu mešajući.
Na pleh stavite papir za pečenje i kašikom vadite loptice (ispadne 5-7 kom, u zavisnosti od veličine koju stavljate). Pospite golicom i pecite oko 20 min.
Služiti toplo!
Zbog dodataka, ovi hlepčići se mogu jesti samostalno, a odlični su i uz puter i bareno jaje.
PRIJATNO!