Ja ovaj keks zovem “medenjaci bez meda” 🙂 Inspiracija su mi bili medenjaci, ali keks je sladak zbog agava sirupa, a koristila sam i speltino brašno, kako bi bili potpuno zdravi! Pored aronije i brusnice, keks sadrži i sckani badem i cimet! Odličan je uz kafu ili čaj, kao i za dečiju užinu!
Naravno i ovde je bezbroj kombinacija što se tiče dodataka. Možete staviti i suvo grožđe, lešnik, orahe, sušene borovnice…
Ukoliko želite, možete napraviti i tvrđe testo, pa onda modlicama vaditi keksiće, ali kasnije će, kada se ohladi, keks biti tvrđi. Od ove varijante koju sam pravila, sa manje brašna, keks je mekan i kada se ohladi i odstoji.
Suvo voće i orašaste plodove možete umešati u testo ili samo posuti po vrhu. Ja sam bademe umešala u testo, a brusnicu i aroniju stavila na kolačiće.
POTREBNO (mera za jedan pleh):
- 1 jaje
- 5-6 kašika kokosovog ulja – otopljenog
- 1 kašičica cimeta
- 5-6 kašika agava sirupa
- 1/2 šake seckanog badema
- 200 – 250 gr speltinog brašna
- brusnica i aronija
PRIPREMA:
Rernu uključite na 170 stepeni.
U činiju stavite jaje, blago ga umutite viljuškom, pa dodajte kokosovo ulje, cimet, agavu i seckani badem. Sve lepo izmešajte, pa dodajte brašno.
Testo treba da bude kompaktno, da se odvaja od zidova činije, a opet lepljivo kada se pipne rukom.
Na pleh stavite papir za pečenje, pa kašikom stavljate kolačiće. Vlažnom rukom ih oblikujte, pa na svaki stavite aroniju i brusnicu. Malo pritisnite u testo, da bi se povezalo i da kasnije ne spada sa kolača.
Pecite 10-12 minuta.
Ohladite pre služenja.
PRIJATNO!