Odličan recept za “kiselo” testo, a brašno odaberite sami po ukusu, od belog pšeničnog, do nekog zdravog koje volite! Kiflice možete puniti sirom, ajvarom, džemom, orasima, zdravim kremom ili…, izaberite sami 🙂
Ovi naši brodići su brzinom svetlosti uplovili u stomake 🙂
Od mere koja je navedena dobićete 2 pleha kiflica.
Ja sam se odlučila za kamut brašno, veoma zdravo i pomalo slatkasto, ali iako su kiflice sa sirom, a testo posoljeno, ukus kiflica sa ovim brašnom je odličan.
Izaberite brašno koje inače volite i koristite i uživajte u super kiflicama!
PS Ja sam kiflice punila sirom (2 veće kriške sira izgnječiti viljuškom, dodajti jedno jaje i sve lepo sjediniti, pa stavljati po malo na svaku kiflicu).
POTREBNO:
- 1/2 kg brašna
- 250 ml pirinčanog mleka (ili kravljeg, zavisi koje koristite)
- 1/2 kocke kvasca
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica braon šećera (ili običnog belog)
- 1 jaje + još jedno za premazivanje
- 50 ml maslinovog ulja
- 50 gr putera, otopljenog
- 50 ml jogurta
PRIPREMA:
Mleko zagrejati da bude mlako, pa staviti so, šećer i kvasac. Kada kvasac nadođe, u činiju sa brašnom sipajte nadošao kvasac sa mlekom, dodajte sve ostale sastojke i zamesite testo varjačom. Ostavite 1-2h da nadođe.
Nadošlo testo presuti na radnu površinu, gde ste posuli malo brašna. Ok je da testo bude lepljivo. Malo ga “dodadite” sa brašnom, ali ne previše. Treba da ostane vazdušasto. Podeliti u 5 loptica. Svaku lopticu razvucite u krug, pa da podelite na 8 delova. Na svaki trougao stavite fil po želji, pa uvijajte kiflice od šireg, ka užem delu. Ređajte kiflice u pleh, u koji ste predhodno stavili papir za pečenje.
Tek kada sve kiflice uvijete, uključite rernu na 190 stepeni. Kiflice treba malo da nadođu u plehu, taman dok se rerna greje.
Umutite jedno jaje, pa četkicom premažite svaku kiflicu i pospite susamom. Pecite oko 20 min.
Moja rerna je dosta jaka, tako da ja posle 7-8 min pečenja, temperaturu smanjim na 160 stepeni.
PRIJATNO!!!
Pingback: Kiflice od kamut brašna (ili nekog drugog, po želji) | | Mama Multipraktik - online magazin za moderne mame i njihove bebe
Pingback: Salata sa paprikom – Veseli zalogaji