Da li volite gomboce? Ovaj moja verzija je blago karamelizovana, zbog kokosovog šećera, sa puno krompira i mrvicom brašna. Kokosovo ulje koje sam koristila takodje daje pomalo specifičan ukus. Čekam vaše utiske!
POTREBNO:
- 1 kg krompira
- 200 gr brašna
- 2-3 kašike kokosovog ulja
- 1 jaje
- prstohvat soli
- šljive (oko 20 kom)
- 10 kašika kokosovog šećera
- 10 kašika prezli
- 2 kašike kokosovog ulja
PRIPREMA:
Krompir skuvajte, pa lepo ohladite. Ispasirajte ga ručnom pasericom (ako se muti mikserom, bude dosta kremast i onda je lepljiv, pa se teže oblikuje u knedle), dodajte brašno, jaje, kokosovo ulje i prstohvat soli. Formirajte testo.
U tiganj stavite 2 kašike kokosovog ulja, prezle i kokosov šećer. Propržite da malo porumeni, ali pazite da ne izgori.
Stavite vodu u veliku šerpu da provri. Pravite loptice (veličine teniske loptice) sa šljivom u sredini. Spuštajte loptice u provrelu vodu i kuvajte ih dok ne isplivaju na površinu i još 3-4 min nakon toga. Izvadite ih, ocedite, pa stavite u tiganj gde su preprženi šećer i prezle. Uvaljajte knedle, malo prohladite, pa servirajte.
PRIJATNO!