Speltino brašno, urme, kokosovo ulje i jogurt, plus sve iz naslova. A, pri serviranju nar kao dodatak! Divan ukus zdravog i brzo pripremajućeg kolača! Po želji, u testo možete ubaciti i malo seckanih badema ili oraha!
Sa ovim kolačem se možete dodsta igrati. Umesto preliva od meda, možete staviti tamnu čokoladu. U testo možete dodati i suvo voće ili orašaste plodove, a ukoliko želite da testo bude malo suvlje i rastresitije, izostavite bananu. Meni je lepše sa bananom, pošto je sočnije, a banana daje dodatnu slast.
Speltino brašno možete zameniti i nekim drugim po želji.
POTREBNO:
- 10 urmi (potopljenih u vodi 30 min)
- 75 gr speltinog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 jako zrela banana
- 1/2 kašičice cimeta
- 2 kašike kakaoa
- 1/2 kašičice muskatnog oraha (opciono)
- 2-3 kašike meda
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 2 kašike kokosovog ulja
- 150 ml jogurta
- za preliv: 4-5 kašika meda, 1 kašika kokosovog ulja, 1 kašika kakaoa ili 100 gr crne čokolade i 1 kašika putera
- za dekoraciju: nar
PRIPREMA:
Uključite rernu na 180 stepeni.
Umutite jaja, pa dodajte med, kokosovo ulje i jogurt.
U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, kakao, muskatni orah i cimet.
Bananu i urme izgnječite, pa dodajte smesi sa jajima. Sve dobro umutite, pa polako dosipajte smesu sa brašnom.
U pleh stavite papir za pečenje i razlijte testo.
Pecite oko 20 min.
Kolač ohladite, pa prelijte toplom glazurom od meda ili čokolade. Sve ukrasite bobicama nara.
PRIJATNO!