Kolač od kakaoa, banane i meda, bez šećera

Speltino brašno, urme, kokosovo ulje i jogurt, plus sve iz naslova. A, pri serviranju nar kao dodatak! Divan ukus zdravog i brzo pripremajućeg kolača! Po želji, u testo možete ubaciti i malo seckanih badema ili oraha!

Sa ovim kolačem se možete dodsta igrati. Umesto preliva od meda, možete staviti tamnu čokoladu. U testo možete dodati i suvo voće ili orašaste plodove, a ukoliko želite da testo bude malo suvlje i rastresitije, izostavite bananu. Meni je lepše sa bananom, pošto je sočnije, a banana daje dodatnu slast.

Speltino brašno možete zameniti i nekim drugim po želji.

POTREBNO:

  • 10 urmi (potopljenih u vodi 30 min)  
  • 75 gr speltinog brašna
  • 1/2 praška za pecivo
  • 1 jako zrela banana
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 2 kašike kakaoa
  • 1/2 kašičice muskatnog oraha (opciono)
  • 2-3 kašike meda
  • prstohvat soli
  • 2 jaja
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • 150 ml jogurta
  • za preliv: 4-5 kašika meda, 1 kašika kokosovog ulja, 1 kašika kakaoa ili 100 gr crne čokolade i 1 kašika putera
  • za dekoraciju: nar

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni.

Umutite jaja, pa dodajte med, kokosovo ulje i jogurt.

U drugoj činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so, kakao, muskatni orah i cimet.

Bananu i urme izgnječite, pa dodajte smesi sa jajima. Sve dobro umutite, pa polako dosipajte smesu sa brašnom.

U pleh stavite papir za pečenje i razlijte testo.

Pecite oko 20 min.

Kolač ohladite, pa prelijte toplom glazurom od meda ili čokolade. Sve ukrasite bobicama nara.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*