Polako sve postaje u znaku irvasa i nove godine! Tokom novembra i decembra biće dosta predloga na tu temu! Ovaj zdravi irvas je i jako ukusan, a sam kolač dekorisali cmo komadima jabuke, dinje, borovnicom i papajom (nosić).
Dok ne uđete u štos sa pripremanjem zdravih obroka bez brašna i šećera, posebno kada se radi o slatkišima, zvučaće vam potpuno nemoguće da postoje predivni kolači koji su ujedno i zdravi. Baš takav je ovaj kolač, koji je jako praktičan da se ponese bilo gde kao užina.
POTREBNO:
- 1 šoljica bademovog brašna*
- 1 šoljica speltinog brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 1 puna kašika chia semenki
- 5 kašika vode
- 2 – 3 kašike javorovog sirupa ili meda
- 1 puna kašika otopljenog kokosovog ulja
- 1 i 1/2 šoljice bademovog ili pirinčanog mleka (može i kravlje)
- prstohvat soli
- 1/2 kašičice cimeta
PRIPREMA:
*ne morate kupovati bademovo brašno, već badem usitnite u seckalici do najfinijeg praha i to koristite kao brašno. Ja čak ne koristim blanširani badem (koji se obično preporučuje za pravljenje bademovog brašna, već običan sirovi badem, pošto je blanširani duplo skuplji, a za ovaj kolač nema potrebe da “brašno” bude najfinije i najsitnije moguće. To je važno, npr kod pravljenja macaroonsa, ovde ne 🙂
Uključitet rernu na 180 stepeni.
Chia semenke pomešajte sa 5 kašika vode i ostavite 15 min da nabubre. Pomešajte obe vrste brašna, dodajte prašak za pecivo, cimet i so, a zatim i sve ostale sastojke. Masu razlijte u pleh u kome je papir za pečenje, pa ubacite u rernu. 15 min pecite na 180 stepeni, a onda još 30 min na 150 stepeni.
Preporuka je da kolač jedete kada se ohladi, pošto vam se može učiniti malo gnjecavim dok je topao (zbog speltinog brašna).
PRIJATNO!