Kolač sa borovnicama bez šećera i brašna

Brašno za ovaj kolač pravite sami, tako što meljete ovsene pahuljice, badem i indijski orah. Borovnce kolaču daju specijalan kiselkast ukus, a miks svih sastojaka koji se koriste za pipremu slobodno možemo nazvati “super food mix”, pošto se ne zna šta je od čega zdravije.

Akcenat stavljam na borovnivce, pa kao i u svakom receptu ističem neke važne činjenice o jednom od sastojaka, u ovom slučaju o borovnicama.

Ova super voćka je jako važna za dobar vid, a označena je i kao odličan čuvar vitalnosti mozga, odn kao zaštitnik od Alchajmerove bolesti.

Borovnica je snažan antioksidant, a organizam štiti i od brojnih teških bolesti. Još neke od važnih činjenica su i da borovnica snižava krvni pritisak, reuliše nivo šećera u krvi i dobro utiče na smanenje lošeg holesterola u organizmu. Ko ima problema sa kosom (slaba kosa koja opada), neka što češće konzumira borovnice!

ZA KOLAČ SA BOROVNICAMA JE POTREBNO:

  • 1 šolja ovsenih pahuljica 
  • 1/2 šolje sirovog badema
  • 1/2 šolje sirovog indijskog oraha
  • prstohvat soli
  • 1/2 šolje svežih borovnica
  • 3 kašike kokosovog ulja – otopljenog
  • 4 kašike agava sirupa ili meda

PRIPREMA:

Rernu uključite na 180 stepeni.

U seckalicu stavite ovsene pahuljice, badem, indisjki orah i prstohvat soli. Sve sameljite da dobijete teksturu brašna (u redu je i ako ostane malo krupnije od brašna). Dodajte kokosovo ulje i agavu, pa sve lepo izmešajte i na kraaju lagano umešajte borovnice.

Testo možete sipati u korpice za mafine ili razliti u kalup u koji ste pretgodno stavili papir za pečenje.

Pecite oko 20 min, pa izvadite na rešetku da se ohladi, pre sečenja i služenja.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*