Brašno za ovaj kolač pravite sami, tako što meljete ovsene pahuljice, badem i indijski orah. Borovnce kolaču daju specijalan kiselkast ukus, a miks svih sastojaka koji se koriste za pipremu slobodno možemo nazvati “super food mix”, pošto se ne zna šta je od čega zdravije.
Akcenat stavljam na borovnivce, pa kao i u svakom receptu ističem neke važne činjenice o jednom od sastojaka, u ovom slučaju o borovnicama.
Ova super voćka je jako važna za dobar vid, a označena je i kao odličan čuvar vitalnosti mozga, odn kao zaštitnik od Alchajmerove bolesti.
Borovnica je snažan antioksidant, a organizam štiti i od brojnih teških bolesti. Još neke od važnih činjenica su i da borovnica snižava krvni pritisak, reuliše nivo šećera u krvi i dobro utiče na smanenje lošeg holesterola u organizmu. Ko ima problema sa kosom (slaba kosa koja opada), neka što češće konzumira borovnice!
ZA KOLAČ SA BOROVNICAMA JE POTREBNO:
- 1 šolja ovsenih pahuljica
- 1/2 šolje sirovog badema
- 1/2 šolje sirovog indijskog oraha
- prstohvat soli
- 1/2 šolje svežih borovnica
- 3 kašike kokosovog ulja – otopljenog
- 4 kašike agava sirupa ili meda
PRIPREMA:
Rernu uključite na 180 stepeni.
U seckalicu stavite ovsene pahuljice, badem, indisjki orah i prstohvat soli. Sve sameljite da dobijete teksturu brašna (u redu je i ako ostane malo krupnije od brašna). Dodajte kokosovo ulje i agavu, pa sve lepo izmešajte i na kraaju lagano umešajte borovnice.
Testo možete sipati u korpice za mafine ili razliti u kalup u koji ste pretgodno stavili papir za pečenje.
Pecite oko 20 min, pa izvadite na rešetku da se ohladi, pre sečenja i služenja.
PRIJATNO!