Kolačići sa pečenom bundevom

Ovi kolačići su odlični za užinu, posebno kada ste negde van kuće. Mekani su i jako ukusni, tako da su pogodni i za dosta malu decu. Zbog sastojaka koje sadrže, daju organizmu energiju i sitost. Pored sastojaka koje sam ja koristila, vi možete dodati i neke vama omiljene začine, suvo voće ili orašaste plodove. 

Da se kolač ne bi raspadao i bio previše mekan, najbolje je da koristite bundevu ispečenu u rerni. Može i dinstana ili kuvana na pari, ali u tom slučaju je kolač dosta mekši i može da se raspada, pošto je bundeva puna vode.

U kolač sam stavila malo mlevenog lana, koji se super kombinuje i uz slano i uz slatko. Treba ga što češće konzumirati, a evo i zbog čega:

Laneno seme je jedan od najboljih izvora Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, kao i vitamina A, C, E, B2, B3, B12, viotina i dijetalnih vlakana.

Mlevenjem lanenog semena omogućujemo da organizam maksimalno iskoristi sve nutritivne sastojke prirodno prisutne u lanu, koje pozitivnu utiču na:

  • Smanjenje holesterola – prisustvo Omega-3 i Omega-6 nezasićenih esencijalnih masnih kiselina deluje na smanjenje holesterola, a time štiti i od kardiovaskularnih oboljenja.
  • Regulisanje stolice – biljna vlakna prisutna u lanu omogućuju redovnu stolicu, prevazilaženje problema s opstipacijom (tvrdom stolicom) i smanjuje tegobe koje nastaju kod upala želuca i creva.

Preporučuje se da se u toku dana pojedu 1-3 supene kašike mlevenog lanenog semena, potopljenog u jogurt ili mleko ili kao dodatak obroku od muslija.

POTREBNO za kolače:

  • 1.5 šolja pirea od pečene bundeve 
  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica
  • 1 puna kašika speltinog brašna
  • 1/3 šolje kokosa
  • 5 kašika kokosovog ulja – otopljenog
  • 5 kašika agava sirupa (ili meda)
  • 1 kašika rogača
  • 1 kašika mlevenog lana
  • 1/2 kašičice cimeta
  • 1/3 šolje oraha ili badema ili lešnika – seckanog ili mlevenog

PRIPREMA:

Uključitet rernu na 180 stepeni.

U seckalici usitnite orašaste plodove i ovsene pahuljice. Dodajte sve ostale sastojke, lepo izmešajte i stavljajte po kašičicu smese na papir za pečenje. Rukom pritisnite da dobijte okrugao oblik.

Pecite oko 12 -15 min.

Izvadite na rešetku da se ohlade.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*