Laneno seme – super hrana

Laneno seme je jedan od najboljih izvora Omega-3 i Omega-6 masnih kiselina, kao i vitamina A, C, E, B2, B3, B12, viotina i dijetalnih vlakana. Preporučuje se da se u toku dana pojedu 1-3 supene kašike mlevenog lanenog semena, potopljenog u jogurt ili mleko ili kao dodatak obroku od muslija.

Laneno seme može biti i super dodatak šejkovima, ali i čorbicama i potažima. U ovoj mojoj varijanti, odlično se složilo uz potaž od tikvica.

Recept za potaž pogledajte OVDE, a pri serviranju u tanjir samo dodajte 1 kašiku lanenog semena.

I još malo o ovoj super namirnici: 

Mlevenjem lanenog semena omogućujemo da organizam maksimalno iskoristi sve nutritivne sastojke prirodno prisutne u lanu, koje pozitivnu utiču na:

  • Smanjenje holesterola – prisustvo Omega-3 i Omega-6 nezasićenih esencijalnih masnih kiselina deluje na smanjenje holesterola, a time štiti i od kardiovaskularnih oboljenja.
  • Regulisanje stolice – biljna vlakna prisutna u lanu omogućuju redovnu stolicu, prevazilaženje problema s opstipacijom (tvrdom stolicom) i smanjuje tegobe koje nastaju kod upala želuca i creva.

Laneno seme je jedan od najbogatijih izvora masnih kiselina koji razređuju krv i smanjuju rizik od formiranja tromba.

U narodnoj medicini se koristi kao lek protiv upala sluzokože usta, želuca i creva. Za probleme s varenjem hrane, uzimajte po 2 kašike dnevno.

Upotreba: Laneno seme upotrebljavajte samleveno, jer jedino na taj način možete iskoristiti njegova lekovita svojstva. Možete ga dodati u salate, žitne pahuljice, musli, kolače, hleb i peciva.

LAN – celo zrno

Zbog svog sluzavog sastava, lan je sličan šumskom slezu. Lan je prava riznica dobroga zdravlja jer sadrži velike količine vitamina F. Ulje lana daje odlične rezltate u lečenju suve kože (smanjuje njeno prerano starenje), odlično sredstvo protiv opstipacije (tvrde stolice) i smanjuje upale disajnih organa, organa za varenje i mokrenje.

Laneno seme je dobar laksativ, koristi se kao dodatak peciva, žitarica, salata, žitnih pahuljica, a od njega se spravlja i čaj.

LAN U NAUČNOJ I NARODNOJ MEDICINI

ČAJ OD LANENG SEMENA

Potrebno: 2 supene kašike malo isitnjenog (u avanu) lanenog semena i jedna šolja vode. Kuva se oko 10 minuta. Ovako spravljen čaj se pije neproceđen.

Ovaj čaj pomaže kod astme, kašlja, artritisa, reume, krvarenja iz materice ili obilnog menstrualnog krvarenja, opstipacije (tvrde stolice). Deluje relaksirajuće kod porodilja, čime olakšava i sam porođaj.

SAVET PLUS: Kada uzimate lanene semenke, pijte dovoljno tečnosti i nemojte uzimati više od preporučene doze, pošto lanenene semenke (posebno mlevene) imaju snažan uticaj na probavu.

PRIJATNO!

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*