Lubenica (i dinja) 8+

Da li znate da se lubenica i dinja vode kao potencijalni alergeni? Iz tog razloga se ne preporučuje da se bebama daju pre punih 8 meseci. Sa druge strane, zbog velikog procenta vode (preko 90%), sjajne su za gašenje želji, a ujedno su bogate i vitaminima C i A.

Šta se može dogoditi ukoliko je beba alergična na ovo voće?

Može doći do osipa, povraćanja ili dijareje. U tom slučaju se obavezno javite pedijatru i naravno, prve komade ovog voća bebi uvek dajte u prepodnevnim satima i za početak po 2-3 zalogaja, da se vidi da li ima neke reakcije (kao i kod ostalih novih namirnica).

Vodite računa da dinja i lubenica koju dajete deci bude sveža. To znači da ne bi trebalo da je “otvorena” duže od 2 dana, čak i ukoliko stoji u frižideru.

Dečiji stomačići su dosta osetljivi, pa izvadite voće da odstiji na sobnoj temperaturi bar pola sata, pre jela.

Lubenicu i dinju možete mešati i sa slanim i sa slatkim stvarima. Banana je uvek dobar izbor za kombinovanje, ali možete ih mešati i sa tikvicama, breskvama, avokadom. Za malo jači obrok, dodajte i neku žitaricu (kuvani proso, kinou ili npr amarant).

Ukoliko je dete ljubitelj “modernih” kombinacija, možete mu ponuditi i voćni jogurt sa dinjom ili lubenicom. Za malo gušću strukturu kašice koristite grčki jogurt, a deci preko godinu dana ovu kombinaciju možete dodatno zasladiti i sa malo meda.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*