Divni, mekani i sočni mafini, koje možete svakog puta praviti na malo drugačiji način (uz određene izmene ukusa)! Divni su i topli i hladni, a pogodni za užinu, večeru ili doručak.
Još jedan recept, koji možete prilagođavati svom ukusu i onome što trenutno imate kod kuće. Mi obožavamo ove mafine i pravimo ih veoma često. Što su banane zrelije i mekše, to će kolač biti slađi i ukusniji.
Osnova su banane i ovsene pahuljice, za ostale stvari, pridržavajte se mera, ali po želji menjajte srodne namirnice. Ja obično koristim kamut ili speltino brašno, ali možete staviti i obično belo pšnično brašno. U zavisnosti od toga šta imam kod kuće, stavljam bademe, orahe ili lešnik. Kokosovo ulje, možete zameniti i suncokretovim, a bademovo mleko npr kokosovim, pirinčanim ili običnim kravljim.
Što se šećera tiče, za ovaj recept koristim pravi smeđi šećer, a ponekad i urme. Vi, možete staviti i običan beli. Dakle, sklopite omiljene ukuse i kreirajte divan mafin!
POTREBNO:
- 100 gr ovsenih pahuljica
- 100 ml vode
- 100 ml bademovog mleka
- 1 kašika chia semenki (opciono)
- 150 gr kamut brašna
- 50 gr smeđeg šećera
- 1/2 praška za pecivo
- 1/2 kašičice cimeta
- prstohvat soli
- 2 jako zrele banane
- 50 ml kokosovog ulja
- 25 gr putera
- 25 gr sitno seckanih lešnika
- 25 gr smeđeg šećera
- 25 gr ovsenih pahuljica
- 1 kašika kamut brašna
PRIPREMA:
- mera za 12 mafina
Vodu, mleko, chiu i pahuljice stavite u činiju, promešajte i ostavite 30 min.
Uključitet rernu na 180 stepeni.
Izgnječite banane, dodajte ulje i smesu koja je stajala 30 min. Pomešajte brašno, šećer, cimet, prašak za pecivo i so, pa dodajte masi sa bananom. Sve lepo izmešajte i punite kalup za mafine.
U činiji izmešajte puter, ovsene pahuljice, seckani lešnik, šećer i brašno. Sve lepo izgnječite rukom ili stavite u seckalicu na kratko, da se svi sastojci lepo ujednače (ne treba usitniti previše). Ja obično stavim u seckalicu, da ne prljam ruke 🙂
Dobijenu masu pospite po mafinima koje ste stavili u kalup.
Sve pecite 20-ak minuta.
PRIJATNO!!!