Medenjaci sa speltom

Decembar je idealan mesec za pravljenje mirisnih i ukusnih kolačica, koje možete upakovati i u celofan, ukrasiti lepom trakom i okačiti na jelku kao ukras. Baš takvi su i ovi kolačići. Ostaju sveži po nekoliko dana, tako da mogu izdržati “poziranje” na jelci 🙂

POTREBNO:

  • 1/2 kg speltinog brašna 
  • prstohvat soli
  • 250 gr meda
  • 1 šaka seckanih ili mlevenih orašastih plodova (orah, badem, lešnik)
  • cimet, djumbir – po ukusu
  • 50 gr omekšalog putera
  • 2 jaja
  • suvo voće i orašasti plodovi – za dekoraciju

PRIPREMA:

Uključite rernu na 180 stepeni.

Pomešajte mlevene / seckane orašast plodove sa brašnom. Doajte so i cimet i / ili djumbir. Ubacite omekšali puter, pa rukama lepo utrljajte puter u brašno. Dodajte med i jaja i  nastavite da rukama mesite, dok se sve ne ujednači.

Testo treba da je pomalo lepljivo, ali kompaktno.

U pleh stavite papir za pečenje, pa uzimajte po veću kuglicu testa, oblikujte kolačić među dlanovima i spuštajte na papir.

Na svaki kolačić stavite po neki detalj za dekoraciju (suve brusnice, aroniju, borovnicu, chia seme, badem, orah…).

Pecite oko 15 min, pa izvadite na rešetku da se kolačići prohlade.

Keks čuvajte u limenoj kutili i papirnoj kesi, a možete svaki kolač i uviti posebno u celofan.

PRIJATNO!

 

 

Leave a Comment

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

*